Formule 1-coureur Fernando Alonso is donderdag opgenomen in een ziekenhuis in Zwitserland. De tweevoudig wereldkampioen is tijdens een trainingsrit op zijn racefiets in Lugano aangereden door een auto, meldt zijn team Alpine Renault.

De Formule 1-renstal wil niet zeggen hoe ernstig de verwondingen van Alonso zijn, alleen dat de 39-jarige Spanjaard bij bewustzijn is en het goed maakt. Ingewijden melden aan La Gazzetta dello Sport en de BBC dat hij zijn kaak heeft gebroken. Ook zou hij schade aan zijn gebit hebben.

Volgens beide media reed Alonso op zijn racefiets door de straten van zijn woonplaats Lugano toen hij werd aangereden door de auto. Hij viel daarbij op de weg. Het is niet bekend hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Alonso werd direct naar het plaatselijke ziekenhuis vervoerd.

Alonso was bezig met de voorbereiding op zijn terugkeer in de Formule 1. De wereldkampioen van 2005 en 2006 reed in 2018 voor het laatst in de koningsklasse van de autosport. Daarna deed Alonso aan andere prestigieuze races mee, zoals de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans, die hij in 2018 en 2019 op zijn naam schreef. Ook kwam hij vorig jaar in actie bij de Dakar Rally.

De eerste race in het nieuwe Formule 1-seizoen wordt op 28 maart in Bahrein verreden. Het is niet duidelijk of die wedstrijd in gevaar komt voor Alonso, die bij Alpine Renault Esteban Ocon als teamgenoot heeft.

Alonso debuteerde in 2001 bij Minardi in de Formule 1 en groeide uit tot een van de beste coureurs aller tijden. Alonso reed 314 races, waarvan hij er 32 won. In totaal stond hij 97 keer op het podium. De twee wereldtitels veroverde de coureur in dienst van Renault. Hij stond ook nog onder contract bij Ferrari en McLaren.