Goedemiddag en welkom in het Formule 1-liveblog op NU.nl. Mijn naam is Patrick Moeke en ik houd je vanmiddag op de hoogte van de ontwikkelingen bij de 70th Anniversary Grand Prix. Veel plezier!

 • 70th Anniversary Grand Prix
 • Verstappen pakt zege
 • Hamilton tweede
 • Bottas derde
 • Tactisch schaakspel
Formule 1 · zondag 9 augustus om 17:37
"Gisteren hebben we al een grote slag geslagen en vandaag deed Max het fantastisch", doelt Red Bull-teambaas Christian Horner bij Ziggo Sport, op de keuze om Verstappen te laten kwalificeren op de harde band. "Zijn snelheid in de auto was geweldig. Zelfs toen de Mercedessen hun pitstop hadden gemaakt was Max nog steeds sneller. We moeten begrijpen waar deze snelheid vandaan komt, want dit is heel bemoedigend. We hadden vorige week kunnen winnen en nu winnen we weer. Komend weekend wordt het weer heet en Lewis heeft laten zien dat hij te kloppen is. Het seizoen is nog lang en er is nog van alles mogelijk."
Formule 1 · zondag 9 augustus om 17:22
"Het was een heel zware race", aldus Lewis Hamilton, die zijn leidende positie in de WK-stand met zijn tweede plaats wel weer verstevigt. "Ik had het zo moeilijk met mijn banden. Ik weet niet precies wat er is gebeurd en heb nog niet met mijn team gesproken. Het was onwijs lastig om Max aan te vallen, eigenlijk lukte dat gewoon niet. Ik ben er zeker van dat mijn team de oorzaak in de komende dagen zal achterhalen."
Formule 1 · zondag 9 augustus om 17:13
Max Verstappen klimt door zijn zege naar de tweede plaats in de WK-stand.

1. Hamilton - 107
2. Verstappen - 77
3. Bottas - 73
4. Leclerc - 45
5. Norris - 38
6. Albon - 36
7. Stroll - 28
8. Pérez - 22
9. Ricciardo - 21
10. Ocon - 16
Formule 1 · zondag 9 augustus om 17:05
"Ik had dit totaal niet verwacht, maar ben er natuurlijk wel heel blij mee", zegt Max Verstappen bij Ziggo Sport. "Ik zat in het begin nog even klem achter de Mercedessen, maar toen zij naar binnen gingen kon ik mijn eigen race rijden. We hadden een goede balans in de auto. Met deze banden moet je heel voorzichtig doen. We moeten vandaag genieten en in Barcelona zien we wel weer waar we staan. Over het algemeen komen we nog steeds veel te kort."
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:54
Max Verstappen boekt vandaag zijn negende Grand Prix-zege uit zijn loopbaan en evenaart daarmee voormalige Red Bull-rijder Mark Webber.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:47
"De felicitaties zijn voor Max en Red Bull Racing", zegt Lewis Hamilton, die vandaag als tweede eindigt. "Zij hadden niet de bandenproblemen die wij vandaag hadden. Het was onverwacht, maar ik ben er zeker van dat het team hard zal werken om de oorzaak te achterhalen. In de laatste ronde reed ik met een halve band."
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:43
"Deze had ik niet aan zien komen", erkent Max Verstappen voorafgaand aan de podiumceremonie. "Na de eerste stint had ik in de gaten dat we de banden beter voor elkaar hadden dan Mercedes. Dit is een geweldig resultaat. Alles ging fantastisch vandaag en we hadden een uitstekende tactiek. Het lijkt erop dat de zachte banden goed passen bij onze auto. We zullen zien of we volgende week in Barcelona weer zo competitief kunnen zijn."
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:37
FINISH - De top tien van de tweede race op Silverstone:

 1. Verstappen
 2. Hamilton
 3. Bottas
 4. Leclerc
 5. Albon
 6. Stroll
 7. Hülkenberg
 8. Ocon
 9. Norris
 10. Kvyat
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:35
"Wat een geweldige dag", zegt Max Verstappen over de boordradio. "Dit is het resultaat als je hard blijft doorwerken en niet opgeeft. Een speciaal bedankje voor iedereen op de fabriek en natuurlijk Honda. Zij hebben geweldig werk geleverd."
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:33
Verstappen doorbreekt hegemonie Mercedes met eerste zege van seizoen
Max Verstappen wint de Grand Prix ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de Formule 1. Mede dankzij een uitstekende pitstopstrategie troeft de Nederlander Lewis Hamilton (tweede) en Valtteri Bottas (derde) af. Het is de negende overwinning uit zijn loopbaan voor Verstappen.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:32
Nog 1 ronde - Leider Verstappen begint met een voorsprong van negen seconden op Hamilton aan de laatste ronde.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:31
Nog 2 rondes - De banden van Verstappen zien er nog uitstekend uit. Als er niets geks meer gebeurt gaat de Limburger deze Grand Prix winnen.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:30
Nog 3 rondes - Hamilton verschalkt teamgenoot Bottas buitengewoon eenvoudig en klimt naar de tweede plek. Verstappen heeft acht seconden voorsprong op de Brit.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:28
Nog 4 rondes - Het gevecht tussen de Mercedes-coureurs om de tweede plaats is natuurlijk goed nieuws voor Max Verstappen. De leidende Red Bull-coureur heeft een voorsprong van zeven seconden op het duo.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:27
Nog 5 rondes - "Je bent vrij om met Lewis te racen, maar geef elkaar wel de ruimte", zegt Mercedes tegen Bottas. Hamilton heeft het gat naar zijn teamgenoot gedicht.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:24
Nog 7 rondes - Hamilton verschalkt Leclerc en klimt naar de derde plaats. De Brit heeft een achterstand van negen seconden op Verstappen en rijdt vier seconden achter Bottas. Op zijn verse banden is Hamilton wel een seconde per ronde sneller dan Verstappen, maar hij zal dus eerst Bottas nog voorbij moeten komen.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:22
Nog 8 rondes - Hülkenberg maakt een extra pitstop en valt terug naar de zevende plek. De stand:

 1. Verstappen
 2. Bottas
 3. Leclerc
 4. Hamilton
 5. Stroll
 6. Albon
 7. Hülkenberg
 8. Ocon
 9. Norris
 10. Kvyat
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:21
Nog 8 rondes - Hamilton is op zijn nieuwe banden verreweg de snelste man op de baan. De Brit rijdt achter Leclerc op de vierde plaats en heeft tien seconden achterstand op leider Verstappen.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:20
Nog 9 rondes - Alle twintig coureurs zijn nog in bedrijf. De stand:

 1. Verstappen
 2. Bottas
 3. Leclerc
 4. Hamilton
 5. Hülkenberg
 6. Stroll
 7. Albon
 8. Ocon
 9. Norris
 10. Kvyat
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:19
Nog 10 rondes - Verstappen heeft een voorsprong van vier seconden op Bottas (tweede) en rijdt dezelfde rondetijden als de Fin. De Nederlander lijkt dan ook op weg te zijn naar zijn eerste Grand Prix-zege van dit seizoen.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:18
Nog 10 rondes - En daar is de pitstop van Lewis Hamilton! Max Verstappen krijgt de leiding en Hamilton valt zelfs terug tot achter Charles Leclerc op de vierde pits.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:16
Nog 11 rondes - "Begin gas te geven en probeer het gat naar Hamilton dicht te rijden", zegt Red Bull tegen Verstappen. "In het extreme geval dat hij wel door kan rijden hebben we dat nu gecoverd."
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:14
Nog 13 rondes - Het verschil tussen Verstappen (tweede) en Hamilton (eerste) is 9,3 seconden. De Nederlander was in de afgelopen ronde vier tienden rapper dan de Brit.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:13
Nog 14 rondes - Achter Verstappen lijkt er ook een gevecht om de derde plaats in de maak te zijn. Bottas rijdt nu nog derde, maar Leclerc (vierde) is sneller en heeft nog maar anderhalve seconde achterstand op de Fin.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:12
Nog 15 rondes - Verstappen is in de afgelopen ronde opnieuw drie tienden sneller dan Hamilton. Het verschil tussen de twee rijders is 10,7 seconden. Houden de banden van de Brit dit vol? Bandenleverancier Pirelli heeft aangegeven dat een één-stop-strategie zoals Hamilton die nu rijdt niet haalbaar kon zijn.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:10
Nog 16 rondes - Hamilton verloor een week geleden op Silverstone bijna de zege omdat hij in de laatste ronde een lekke band kreeg. "Deze band gaat niet ploffen toch?", vraagt de regerend kampioen zich af. "We zouden veilig moeten zijn. Het zijn alleen de blaren waar we rekening mee moeten houden."
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:08
Nog 17 rondes - Hoewel de banden van Hamilton volledig verloren lijken te zijn, is er weinig mis met zijn rondetijden. In de afgelopen ronde is de leider slecht drie tienden langzamer dan Verstappen. Het verschil tussen de twee coureurs is elf seconden.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:05
Nog 19 rondes - De achterbanden van Lewis Hamiton hebben het heel zwaar. De blaren op het rubber zijn duidelijk zichtbaar. Het is haast niet mogelijk dat de Mercedes-coureur de wedstrijd zonder extra pitstop kan uitrijden.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:04
Nog 20 rondes - Verstappen en Bottas komen allebei binnen en wisselen beiden naar de harde band. Hamilton krijgt daardoor de leiding. Verstappen houdt Bottas in de pits achter zich. Maar ook Hamilton zal toch nog een keer moeten stoppen? Hij heeft een voorsprong van elf seconden op de Nederlander. 

 1. Hamilton
 2. Verstappen
 3. Bottas
 4. Leclerc
 5. Hülkenberg
 6. Stroll
 7. Kvyat
 8. Ocon
 9. Sainz
 10. Vettel
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:01
Nog 21 rondes - Ricciardo spint in de rondte en schiet van de baan. De Renault-coureur valt terug naar de twaalfde plek, maar kan zijn weg wel vervolgen.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 16:00
Nog 23 rondes - "Vergeet je bandenmanagement, geef zoveel gas als dat je kan", zegt Red Bull tegen Verstappen. Het lijkt erop dat Verstappen dus toch nog een keer moet stoppen.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 15:58
Nog 24 rondes - De stand: 

 1. Verstappen
 2. Bottas
 3. Hamilton
 4. Hülkenberg
 5. Stroll
 6. Leclerc
 7. Albon
 8. Norris
 9. Ocon
 10. Kvyat
Formule 1 · zondag 9 augustus om 15:57
Nog 25 rondes - "Hij moet een lagere bandendspanning hebben, want dit klopt niet", zegt Hamilton over de leidende Verstappen. De Nederlander is een kleine seconde per ronde sneller dan de Mercedes-coureurs.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 15:55
Nog 26 rondes - Verstappen verschalkt Bottas en pakt de leiding! En bovendien: Bottas en Hamilton moeten op korte termijn nog een pitstop maken. Dit ziet er heel goed uit voor de Red Bull-coureur.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 15:54
Nog 26 rondes - En daar is de pitstop van Max Verstappen. De Nederlander wisselt naar de mediumband en zou nu een bandenvoordeel ten opzichte van Hamilton en Bottas moeten hebben. Verstappen komt voor Hamilton en vlak achter Bottas weer de baan op.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 15:51
Nog 29 rondes - "Ik heb een blaar op mijn rechter voorband", meldt Hamilton aan zijn team. De Brit heeft na tien rondes al grote problemen met de band die het minst hard zou moeten slijten dit weekend.
Formule 1 · zondag 9 augustus om 15:49
Nog 29 rondes - Verstappen is nu een dikke seconde per ronde sneller dan zowel Hamilton als Bottas. De Nederlander heeft een kans om deze Grand Prix te winnen.