Charles Leclerc heeft zaterdag een gridstraf van drie plaatsen gekregen voor de Grand Prix van Stiermarken. De Ferrari-coureur moet daardoor zondag op de veertiende plek beginnen.

Tijdens de kletsnatte kwalificatie op de Red Bull Ring stelde Leclerc al teleur door de elfde tijd te klokken. Vorige week reed hij tijdens de Grand Prix van Oostenrijk - die eveneens op de Red Bull Ring werd verreden - nog naar de tweede plaats.

Na afloop van de kwalificatie moest Leclerc zich bij de stewards verantwoorden voor twee vergrijpen. Hij werd schuldig bevonden aan het hinderen van AlphaTauri-coureur Daniil Kvyat, waarvoor hij zijn gridstraf krijgt.

De Monegask werd vrijgesproken van de andere vermeende overtreding: te hard rijden onder de rode vlag. Na bestudering van de beelden werd geoordeeld dat hij voldoende voorzichtig reed na een crash van Alfa Romeo-coureur Antonio Giovinazzi.

Vooruitblik F1: 'Verstappen moet minimaal podium halen'
305
Vooruitblik F1: 'Verstappen moet minimaal podium halen'

Stewards spreken Räikkönen en Pérez vrij

De stewards riepen na de natte kwalificatie ook Kimi Räikkönen van Alfa Romeo (zestiende) en Sergio Pérez van Racing Point (zeventiende) bij zich. Zij zouden respectievelijk een rode en gele vlag hebben genegeerd, maar kregen daar uiteindelijk geen straf voor.

George Russell (Williams), Lance Stroll (Racing Point) en Kvyat profiteren van de gridstraf voor Leclerc en schuiven op de startgrid een plek naar voren.

Wel straffen voor Giovinazzi en Grosjean

Zondag kregen Giovinazzi wel een gridstraf van vijf plaatsen, omdat hij een nieuwe versnellingsbak kreeg. De Italiaan zou toch al als negentiende moeten beginnen.

Romain Grosjean, die zich als twintigste en laatste kwalificeerde, moet vanuit de pitstraat beginnen, omdat Haas de regels van het parc frmé schond door nog aan zijn bolide te werken.

Lewis Hamilton begint zondag op poleposition, vlak voor Max Verstappen. De tweede race van het jaar begint om 15.10 uur.

Speel mee met het NUsport GP-spel! Voor de appgebruikers: tik hier.