De Formule 1 komt dit jaar definitief niet naar Zandvoort. Doordat een race zonder publiek geen optie is voor het circuit, zal er pas in 2021 een Grand Prix worden gehouden.

"De organisatie van de Dutch Grand Prix heeft, in samenspraak met Formula One Management (FOM), moeten concluderen dat het niet meer mogelijk is om dit jaar nog een race met publiek te kunnen houden", meldt de organisatie van de Nederlandse Grand Prix donderdag. "Er is daarom besloten om de race definitief uit te stellen tot 2021."

Het circuit in Zandvoort sloot een contract voor drie jaar met de FOM, waardoor er de komende jaren normaal gesproken wel een race in Nederland gehouden zal worden.

"FOM stelt samen met autosportfederatie FIA de agenda voor 2021 op, en daarmee ook de nieuwe datum van de Dutch Grand Prix. Zoals ieder jaar wordt de kalender ook in 2020 tegen het einde van het jaar bekendgemaakt door de FIA", aldus het circuit.

De Grand Prix zou op 3 mei gehouden worden en was al maandenlang uitverkocht. In maart werd de race al formeel uitgesteld vanwege het coronavirus. Tickets blijven geldig voor 2021, al kunnen mensen er ook voor kiezen om geld terug te vragen.

Circuit werd flink verbouwd

Het circuit werd in de winter flink verbouwd om aan de eisen van de Formule 1 te voldoen. Zo werden er onder meer twee kombochten aangelegd en werden de voorzieningen en toegangswegen rondom het circuit opgeknapt.

"We waren helemaal klaar voor deze eerste race", zegt sportief directeur Jan Lammers. "Er is een ongelofelijke prestatie geleverd, met dank aan alle betrokken fans, bedrijven en overheden."

De Formule 1 hoopt het seizoen in juli te beginnen met enkele races zonder publiek in Europa. Zandvoort stond aanvankelijk open voor die optie, maar Lammers meldt nu dat het circuit daar toch van afziet.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.