Formule 1-teams hebben vanaf 2021 definitief een maximaal te besteden budget. Autosportbond FIA is woensdag akkoord gegaan met de invoering van een budgetplafond van 145 miljoen dollar (omgerekend 131 miljoen euro).

De teams zouden aanvankelijk maximaal 175 miljoen dollar mogen uitgeven in 2021. Veel renstallen worden echter financieel geraakt door de coronacrisis en wilden daarom dat het budgetplafond verder zou worden verlaagd.

De FIA komt die kleinere teams nu dus tegemoet en kondigt bovendien nog verdere verlagingen aan. In 2022 mogen de teams nog 140 miljoen dollar uitgeven, terwijl de limiet tussen 2022 en 2025 op 135 miljoen dollar ligt.

In de Formule 1 werd al jaren gesproken over de invoering van een budgetplafond om de grote financiële verschillen tussen de teams kleiner te maken. Ferrari, Red Bull en Mercedes hebben ieder seizoen zo'n 500 tot 550 miljoen dollar te besteden, terwijl het kleinere Williams 'slechts' 150 miljoen dollar per jaar kan uitgeven.

Niet alle kosten vallen onder het budgetplafond. Zo mogen de teams onbeperkt geld uitgeven aan het welzijn van de medewerkers. Ook duurzaamheidsprojecten die het milieu ten goede komen vallen buiten de limiet. Motorische kosten en de salarissen van de coureurs behoren eveneens niet tot het budgetplafond.

Topteams mogen minder ontwikkelen dan kleinere teams

Naast het budgetplafond voert de Formule 1 nog een grote wijziging door. Vanaf 2021 krijgen kleinere teams meer mogelijkheden om hun auto's te ontwikkelen dan de grotere renstallen: hoe lager een team eindigt in het constructeurskampioenschap des te meer tijd het mag doorbrengen in de windtunnel.

De Formule 1 hoopt met deze maatregel de competitieve verschillen tussen de auto's kleiner te maken. Een zege voor een ander team dan Ferrari, Mercedes of Red Bull is als sinds 2013 niet meer voorgekomen.

Het is nog niet precies bekend wanneer het Formule 1-seizoen van start kan gaan. De koningsklasse van de autosport hoopt op 5 juli te beginnen in het Oostenrijkse Spielberg, maar heeft dan nog wel goedkeuring van de overheid nodig.