Met veel creativiteit en nog meer onzekerheid wordt achter de schermen hard gewerkt aan de start van het Formule 1-seizoen. De eerste tien races zijn reeds geannuleerd, maar wat zijn de opties en obstakels voor de Grands Prix die voorlopig nog wél op de kalender staan?

5 juli: GP Oostenrijk

De Grand Prix van Oostenrijk is vooralsnog de eerste race op de Formule 1-kalender en er worden al concrete plannen gemaakt voor de Grand Prix zonder publiek. Diverse politici - van lokaal niveau tot vicepremier Werner Kogler - noemden het doorgaan van de race "voorstelbaar".

Het plan is om twee races te organiseren: op 5 juli en de zondag daarna. Op enkele honderden meters van de Red Bull Ring ligt de kleine landingsbaan Zeltweg, waar de coureurs en teamleden met privévluchten zouden kunnen aankomen.

Oostenrijk heeft de Formule 1 gevraagd naar het minimumaantal aanwezigen bij races. De overheid wil bekijken of het haalbaar is om hen in quarantaine te laten verblijven rondom de races. Voor honderden medewerkers van het circuit zijn al coronatesten geregeld.

Bijkomend voordeel is dat het circuit in Oostenrijk eigendom is van Red Bull, wat betekent dat de fabrikant flinke invloed heeft op de maatregelen die moeten worden genomen. Bovendien zijn in Oostenrijk de coronamaatregelen al versoepeld.

De volledig oranje tribune zal dit jaar hoe dan ook leeg blijven in Oostenrijk. (Foto: Pro Shots)

19 juli: GP Groot-Brittannië

Qua logistiek is een race op Silverstone verreweg het eenvoudigst te organiseren. Zeven van de tien teams hebben hun fabriek in Engeland staan, veelal in de directe omgeving van het circuit, dat daarom ook wel 'Motorsport Valley' wordt genoemd.

Het plan is om ook in Groot-Brittannië minimaal twee races te houden, waarschijnlijk op zondag 19 en 26 juli.

Probleem is wel dat de Britse overheid begin mei enkele coronamaatregelen aanscherpte. Voor reizigers vanuit het buitenland geldt een quarantaineplicht van twee weken. Door veel controles te houden en strikte voorschriften te hanteren, hoopt de Formule 1 een uitzondering te krijgen.

De Formule 1 hoopt in mei duidelijkheid te kunnen geven over hoe de seizoensstart eruit komt te zien.

Start van de GP van Groot-Brittannië vorig jaar. (Foto: Pro Shots)

En verder?

De Grand Prix van Hongarije is op 2 augustus na Oostenrijk en Groot-Brittannië de eerstvolgende is. Ook de race op de Hungaroring zal zonder publiek gehouden worden. In Hongarije mogen tot en met 15 augustus geen evenementen met meer dan 500 aanwezigen georganiseerd worden.

Daarnaast onderzoekt de Formule 1 om enkele circuits aan de kalender toe te voegen. Imola in Italië en het Duitse Hockenheim zouden interesse hebben getoond, evenals het Portugese Portimão, waar nog nooit een Formule 1-race is verreden.

Het doel van de Formule 1 is om tot een kalender van 15 tot 18 races te komen, om zo de financiële gevolgen van de coronacrisis te beperken. Na de races in Europa moeten er Grands Prix volgen in Azië, Noord en Zuid-Amerika, waarna het seizoen wordt afgesloten in het Midden-Oosten.

Een oranje zee op de tribunes in Hongarije: ook dat beeld gaan we vrijwel zeker niet zien dit jaar. (Foto: Getty Images)