Mercedes mag vanaf 2021 geen gebruik meer maken van het veelbesproken stuursysteem, waarmee het vorige maand voor de nodige commotie zorgde tijdens de testweken van de Formule 1 in Barcelona.

De internationale autosportfederatie FIA besprak dinsdag met de teams de gevolgen van de coronacrisis, waardoor er dit seizoen nog geen race is geweest. Daarbij ging het dus ook over het zogenoemde DAS, Dual Axis Steering.

Het stuursysteem is dit seizoen voorlopig nog wel toegestaan, al heeft Red Bull Racing al wel aangekondigd in protest te gaan als Mercedes er weer een beroep op doet. Teamadviseur Helmut Marko had het zelfs over illegale praktijken.

De coureur is met het stuursysteem in staat om via zijn stuur de stand van de voorwielen te veranderen. Het zou tijdwinst kunnen opleveren. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas van Mercedes waren de enigen die ermee testten in Barcelona.

Zo werkt het nieuwe stuursysteem van Mercedes in de Formule 1
76
Zo werkt het nieuwe stuursysteem van Mercedes in de Formule 1

Eerste Grand Prix pas op 14 juni

Het stuursysteem was al verboden in de flink gewijzigde reglementen van 2021, maar die zijn verplaatst naar 2022 vanwege de coronacrisis. In 2021 gelden dus dezelfde regels als dit jaar, met uitzondering van het DAS.

Dit seizoen had twee weken geleden moeten beginnen in Australië, maar die Grand Prix werd op het allerlaatste moment afgelast, waarna er ook een streep ging door de races in Bahrein, Vietnam, Nederland, Spanje, Monaco en Azerbeidzjan.

De eerste Grand Prix staat momenteel voor 14 juni in Canada op het programma, maar de kans is aanwezig dat ook die niet doorgaat. De Canadezen lieten donderdag weten aan verschillende scenario's te werken, maar waren optimistisch.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.