Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Verstappen

Vijf redenen waarom de Grand Prix van Abu Dhabi toch nog interessant is

In Abu Dhabi wordt zondag het zeventigste seizoen in de historie van de Formule 1 afgesloten. Lewis Hamilton is al wereldkampioen en de constructeurstitel is vergeven aan Mercedes. Vijf redenen om dit weekend toch naar de 21e en laatste Grand Prix van 2019 te kijken.
Door Joost Nederpelt

Er is een nieuw Nederlands record in de maak

Max Verstappen presteert in de Formule 1 veel beter dan al zijn landgenoten voor hem deden. Zondag kan hij als derde in de WK-stand eindigen, wat een verbetering van zijn hoogste klassering zou zijn: in 2018 was hij na 21 races vierde.

Verstappen hoeft alleen rekening te houden met Charles Leclerc (Ferrari), die elf punten achter de Nederlander staat. Mocht de Monegask winnen, dan heeft Verstappen minimaal een derde plaats nodig om derde in de eindstand te worden.

Leclerc zei er donderdag "vol voor te gaan". Verstappen was er op zijn kenmerkende wijze laconiek over, maar gaf toch toe dat "derde beter staat dan vierde of vijfde".

WK-punten Verstappen per jaar

 • 2015 (Toro Rosso): 49 punten (twaalfde)
 • 2016 (Toro Rosso en Red Bull): 204 punten (vijfde)
 • 2017 (Red Bull): 168 punten (zesde)
 • 2018: 249 punten (vierde)
 • 2019: 260 punten (derde, met nog één race te gaan)

Verstappen en Leclerc blikten donderdag al vooruit op de strijd om de derde plaats. (Foto: Pro Shots)

De strijd in het middenveld

Renault, Toro Rosso, Racing Point en Alfa Romeo knokken nog om een hogere klassering in de eindstand van het constructeurskampioenschap, om wat extra miljoenen aan prijzengeld op te strijken. Het exacte prijzengeld wordt pas na afloop van het seizoen bekend, maar de vijfde plaats bij de constructeurs levert naar schatting ruim 65 miljoen euro op.

Voor Renault zou het een klein schandaal zijn om als fabrieksteam achter Toro Rosso te eindigen. Alfa Romeo pakte in Brazilië met een vierde en een vijfde plaats liefst 22 punten en heeft een dergelijk resultaat opnieuw nodig om nog een plek te kunnen stijgen.

Strijd in het middenveld bij constructeurs

 • 5. Renault - 91 punten
 • 6. Toro Rosso - 83 punten
 • 7. Racing Point - 67 punten
 • 8. Alfa Romeo - 57 punten

De strijd om de zesde plaats

Twee coureurs waren dit seizoen teamgenoot van Verstappen en allebei zijn ze nog verwikkeld in de strijd om de zesde plaats in het kampioenschap. Pierre Gasly en Alexander Albon komen allebei in aanmerking voor de titel best of the rest, achter alle coureurs die in 2019 minimaal één race wonnen.

Daarvoor moeten ze ook afrekenen met Carlos Sainz, de McLaren-coureur die donderdag zei zijn uitstekend verlopen seizoen in stijl te willen afsluiten. Albon beschikt met zijn Red Bull over de snelste auto, maar zal in Abu Dhabi minimaal vierde moeten worden om nog te kunnen stijgen.

Strijd om de zesde plek

 • 6. Pierre Gasly (Toro Rosso) 95 punten
 • 7. Carlos Sainz (McLaren) 95 punten
 • 8. Alexander Albon (Red Bull) 84 punten
Sainz

Carlos Sainz veroverde (net als Pierre Gasly) in Brazilië zijn eerste podiumplek in de Formule 1. (Foto: Pro Shots)

Afscheid van publiekslievelingen

Nico Hülkenberg (32) en Robert Kubica (34) keren volgend jaar niet terug in de Formule 1 en rijden in Abu Dhabi vermoedelijk de laatste race in hun carrière. Daarmee verliezen de fans twee aansprekende namen.

Hülkenberg werd de laatste jaren omarmd als halve Nederlander. De Duitser werd geboren in Emmerik, vlak over de grens bij Lobith. Hij spreekt de taal en verscheen ooit zelfs in de Nederlandse talkshow Pauw. Kubica is minder populair in Nederland, maar zorgde dit jaar wel weer voor vele Poolse fans op de circuits.

De vraag is wie er trotser mag zijn op zijn loopbaan. Hülkenberg scoorde maar liefst 511 punten in 176 races, maar stond nooit op het podium. Kubica pakte 'maar' 274 punten in 96 Grands Prix, maar stond wel twaalf keer op het podium, waarvan één keer zelfs op de hoogste trede (in Canada, 2008). Hoe mooi zou het zijn als 'Hulk' in Abu Dhabi dan toch een keer het ereschavot mag betreden?

Grand Prix van Abu Dhabi (Nederlandse tijden)

 • Eerste vrije training - vrijdag 10.00 uur
 • Tweede vrije training - vrijdag 14.00 uur
 • Derde vrije training - zaterdag 11.00 uur
 • Kwalificatie - zaterdag 14.00 uur
 • Race - zondag 14.10 uur

De race die misschien wel veel zegt over 2019

Max Verstappen kreeg donderdag de vraag of zijn auto nu dichter bij kampioenschapsniveau zit dan ooit. "Ja", was zijn antwoord. Het tempo in Brazilië was indrukwekkend en een herhaling daarvan in Abu Dhabi zou Red Bull Racing met veel vertrouwen de winter in sturen.

Maar er zijn wat kanttekeningen. De motoren van Hamilton en Sebastian Vettel zijn bijna opgebruikt, omdat ze er dit seizoen maar drie hebben gebruikt. Verstappen rijdt al met zijn vijfde krachtbron. Bovendien wist Mercedes al een tijdje dat het wel goed zou komen in 2019, dus is de focus vrij snel verschoven naar 2020.

Kortom: een zege van Verstappen zegt veel over de huidige vorm van zijn auto, maar is tegelijkertijd slechts een positieve indicatie voor een eventuele herhaling in Melbourne in maart volgend jaar.

Beeld uit video: Verstappen stunt met dunebuggy in woestijn van Abu Dhabi1:27
Afspelen knop

Verstappen stunt met dunebuggy in woestijn van Abu Dhabi

Verstappen stunt met dunebuggy in woestijn van Abu Dhabi


Lees meer over:

Formule 1Max Verstappen

Aanbevolen artikelen