Max Verstappen kon prima leven met zijn derde plaats bij de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Red Bull Racing-coureur was vooral blij dat Ferrari geen rol van betekenis speelde na het toepassen van in zijn ogen illegale praktijken.

Ferrari verbaasde de laatste maanden door opeens veel tijdwinst te boeken op de rechte stukken. Volgens Red Bull zou dit komen omdat er een trucje werd toegepast om ervoor te zorgen dat de zogeheten fuelflowmeter soms niet alles registreert.

Ferrari zou daardoor op momenten meer brandstof hebben kunnen gebruiken dan is toegestaan, waardoor de motor krachtiger wordt. Via een omweg stelde het team van Verstappen dit bij de internationale autosportfederatie aan de kaak.

De FIA nam afgelopen weekend de motor van Ferrari onder de loep. Toeval of niet: bij de Grand Prix van de Verenigde Staten kwam Ferrari er zondag niet aan te pas.

Charles Leclerc finishte als vierde, 52 seconden achter winnaar Valtteri Bottas. Sebastian Vettel viel al vroeg in de race uit met een kapotte wielophanging, al reed de Duitser op dat moment al op flinke achterstand.

"Dat gebeurt er als je stopt met valsspelen", constateerde Verstappen na de honderdste race in zijn carrière tevreden bij Ziggo Sport. "Het is goed dat het is aangepakt, maar we moeten het in de gaten blijven houden."

'Mercedes is net iets sneller'

Op het Circuit of the Americas in Austin moest Verstappen alleen het Mercedes-duo Bottas en Lewis Hamilton, die zijn zesde wereldtitel veiligstelde, voor zich dulden. In de WK-stand schoof de Nederlander ten koste van Vettel van de vijfde naar de vierde plaats.

"We deden alles wat we konden, maar Mercedes was gewoon net iets sneller vandaag", concludeerde hij. "Het was een leuke race, we hadden een prima snelheid."

Pas na afloop kwam de 22-jarige coureur erachter dat hij de hele race met schade had gereden. "Toen ik net de auto bekeek, zag ik dat een groot deel van de vloer verdwenen was. Bij de start knalde ik tegen de achterkant van Bottas aan. Daardoor was de balans verstoord en had ik de hele race overstuur."

Max Verstappen naast Mercedes-coureurs Valtteri Bottas (winnaar) en Lewis Hamilton (wereldkampioen) op het podium.

'Had misschien nog tweede kunnen worden'

Verstappen hield Hamilton tot het einde toe in het vizier en hoopte in de slotronden de Brit nog voorbij te kunnen steken. Omdat er een gele vlag werd getoond nadat Kevin Magnussen van de baan schoot, kreeg hij daar niet meer echt de gelegenheid toe.

"Ik wilde hem wel pakken, maar door de gele vlag kon ik de DRS niet meer gebruiken. Het is jammer, anders had ik misschien nog tweede kunnen worden."

"Al met al is het goed om op het podium te staan. Het is indrukwekkend wat Hamilton dit jaar heeft gedaan. Hij heeft ook een geweldig team achter zich. Hopelijk kan ik volgend jaar met hem strijden om de wereldtitel."