Daniil Kvyat begrijpt niet waarom Alexander Albon zo veel complimenten kreeg na zijn debuut voor Red Bull. Volgens de Rus was de prestatie van zijn oud-ploeggenoot bij de Grand Prix van België verre van indrukwekkend.

"Ik weet niet waarom men het zo'n goede start noemt", zegt de Rus van Toro Rosso tegen Motorsport. "Hij heeft 36 ronden achter me gezeten in een Red Bull-wagen."

Albon reed afgelopen weekend op het circuit van Spa-Francorchamps zijn eerste race voor Red Bull. Hij werd overgeheveld van het zusterteam Toro Rosso om de tegenvallend presterende Pierre Gasly te vervangen.

De 23-jarige Thai moest door een gridstraf na een motorwissel als zeventiende starten, maar finishte uiteindelijk als vijfde. Teambaas Christian Horner sprak na afloop van een "geweldige inhaalrace".

"Als hij bij Toro Rosso gebleven was, zou het een hartstikke goede race zijn geweest", zegt Kvyat, die zelf als zevende werd afgevlagd. "Maar hij zit nu bij Red Bull."

Keuze tussen Albon, Kvyat en Gasly

Kvyat durft niet te zeggen of Albon, die alleen Charles Leclerc, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Sebastian Vettel voor zich moest dulden, hoger had moeten eindigen.

"Ik weet het niet. Ik reageer gewoon op wat ik gezien heb. Misschien was het die dag wel het maximaal haalbare. Maar het feit dat ik het grootste deel van de race kon vechten met een Red Bull-auto, zorgde ervoor dat ik een goede dag had."

Albon krijgt tot eind dit jaar de kans om zich te bewijzen, daarna maakt Red Bull een keuze tussen Albon, Gasly en Kvyat. Deze coureur wordt teamgenoot van Max Verstappen in 2020.

Kvyat reed zelf in 2015 en begin 2016 voor Red Bull. Wegens tegenvallende prestaties moest hij daarna een stapje terug doen naar Toro Rosso om plaats te maken voor Verstappen.