Lewis Hamilton wil dat de coureurs inspraak krijgen bij het samenstellen van de racekalender in de Formule 1. De vijfvoudig wereldkampioen van Mercedes vindt dat hij met zijn collega's op dit moment te weinig heeft in te brengen.

"Wij weten beter dan wie ook op welke circuits je kunt inhalen en op welke niet", zei Hamilton tegen Reuters na alweer zijn zesde zege zondag in de Grand Prix van Groot-Brittannië, waarmee hij nu alleen recordhouder is.

Die race op circuit Silverstone was er een vol spannende inhaalacties. Zo waren Hamilton en zijn teamgenoot Vallteri Bottas in de openingsfase in gevecht om de eerste plaats en maakten daarachter Max Verstappen, Pierre Gasly, Charles Leclerc en Sebastian Vettel ook elkaar het leven zuur.

"Maar er zijn circuits waar je niet meer kunt doen dan in een treintje achter elkaar rijden en de Formule 1 heeft voor de toekomst circuits geselecteerd waar het niet geweldig racen is. De vraag is wat ze willen: saaie races in een land alleen om daar maar een race te hebben óf spektakel zoals we hier op Silverstone hebben gezien?"

Hamilton noemde geen namen van circuits, maar voor volgend jaar is onder meer Zandvoort toegevoegd aan de kalender. Daarvan is bekend dat inhalen er erg lastig is. De andere nieuwkomer is een stratencircuit in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

'Veel circuits worden gekozen om politieke redenen en geld'

Hamilton stelde bovendien niet voor de eerste keer dit seizoen voor dat coureurs ook inspraak moeten krijgen bij het aanbrengen van verbeteringen bij bestaande circuits. Bottas deelde die mening.

"Veel circuits op de huidige kalender worden gekozen om politieke redenen en geld en dat is jammer, want wij coureurs houden van racen. We willen dan ook graag onze input geven bij de circuitkeuze, want wij zitten in de auto en weten welke circuits geschikt zijn om te racen."

Jean Todt was ook op Silverstone, waar een nieuw vijfjarig contract werd getekend. De voorzitter van de internationale autosportfederatie FIA opperde dat de kwaliteit van de circuits belangrijker is dan het aantal races. De Formule 1 telt nu 21 races, maar wil dat aantal in de komende jaren uitbreiden.

Het huidige Formule 1-seizoen gaat over twee weken verder met de Grand Prix van Duitsland. Hamilton gaat na tien races riant aan de leiding met 223 punten, gevolgd door Bottas (184), Verstappen (136), Vettel (123) en Leclerc (120).