Max Verstappen is in extase na zijn zege in de Grand Prix van Oostenrijk. De Nederlander van Red Bull Racing zou er niets van hebben begrepen als hij nog werd bestraft voor zijn inhaalactie op Charles Leclerc.

"Het is hard racen, anders kan je beter thuis blijven. Als dit niet meer mag, vraag ik me af wat het voor zin heeft om in de Formule 1 te rijden", zei hij na afloop van de memorabele race op de Red Bull Ring.

Verstappen haalde Leclerc twee ronden voor het einde in de hairpin in, maar hij raakte daarbij licht de auto van de Monegask van Ferrari.

Het incident werd nog urenlang onderzocht door de wedstrijdleiding. Zowel Verstappen als Leclerc moest zich om 18.00 uur melden bij de stewards, maar die besloten uiteindelijk niets te veranderen aan de uitslag.

"Natuurlijk ben ik nu heel blij. Het waren best wel stressvolle uren", vertelde de Limburger over de tijd die moest wachten voordat de definitieve uitspraak bekend was. "Ik vind dat ze de juiste beslissing hebben genomen, zeker ook voor de Formule 1."

Verstappen wilde zijn feestvreugde er vlak voor de podiumceremonie niet door laten verpesten. "Om hier te winnen is ongelooflijk. Dit voelt geweldig. Het was een fantastische race", jubelde hij.

Max Verstappen viert de zege samen met zijn monteurs. (Foto: ANP)

'Dacht dat race na de start al voorbij was'

Verstappen leek aanvankelijk niet op weg naar de winst. Hij viel bij de start terug van de tweede naar de zevende plek, maar na een knappe inhaalrace verdrong hij in de slotfase Leclerc van de eerste plek.

"Ik dacht dat de race na de start al voorbij was. Daarna heb ik keihard gevochten. Na de pitstop waren we geweldig bezig en had ik een goed tempo te pakken", liet hij weten.

Verstappen boekte in Oostenrijk zijn eerste overwinning van het seizoen. Hij doorbrak daarmee de zegereeks van Mercedes, dat met Lewis Hamilton en Valtteri Bottas tot nu toe alle Grands Prix wist te winnen.

"Ik ben heel blij, ook voor Honda. Dit is voor hen de eerste overwinning sinds 2006. Het geeft een enorme boost", besloot hij, waarna hij zijn monteurs in de armen vloog.