Daniel Ricciardo heeft zondag twee tijdstraffen gekregen, waardoor hij niet als zevende maar als elfde eindigt in de Grand Prix van Frankrijk. De coureur van Renault ging in de laatste ronde buiten de baan toen hij Kimi Räikkönen inhaalde.

Zo'n drie uur na de race maakten de stewards bekend dat Ricciardo een straf van twee keer vijf seconden kreeg. De eerste omdat hij voordeel haalde nadat hij naast de baan reed en de tweede omdat hij op onveilige wijze terugkeerde op het circuit.

Räikkönen van Alfa Romeo (zevende), Nico Hülkenberg van Renault (achtste), Lando Norris van McLaren (negende) en Pierre Gasly van Red Bull (tiende) profiteren en schuiven een plekje op in de uitslag.

Via een tweet van Renault reageerde de teleurgestelde Australische coureur direct op zijn straf, die hem bovendien drie strafpunten op zijn racelicentie kost. "Het is duidelijk dat ik teleurgesteld ben dat ik door een straf na de race buiten de punten ben gevallen, zeker omdat het de thuisrace van het team is."

"De laatste ronde was erg leuk, we knokten om de zevende plek en ik genoot ervan. Het is erg jammer dat ik een straf krijg, maar we moeten snel weer door."

Ricciardo moet zich inhouden niet te schelden

Op zijn eigen Twitter was de voormalig teamgenoot van Max Verstappen iets minder genuanceerd. "Geen spijt. Ik heb het geprobeerd. Ik doe liever dit, dan dat ik achterover leun zonder hart."

Kort daarna plaatste hij nog een bericht, waaruit duidelijk bleek dat hij zich met die eerste tweet inhield. "Ik heb zin om een scheldkanonnade te plaatsen, maar ik beheers me. Laten we hopen dat iedereen zich vermaakt heeft."

Derde keer op rij dat tijdstraf uitslag verandert

Het is al de derde Grand Prix op rij waarbij de volgorde op het circuit afwijkt van de uitslag op papier. Twee weken geleden in Canada kwam Sebastian Vettel als eerste over streep, maar doordat de Duitser een tijdstraf kreeg omdat hij op onveilige wijze terugkeerde op het circuit na een slippertje, ging de zege naar Lewis Hamilton.

Nog twee weken eerder in Monaco kwam Verstappen als tweede over de streep, maar nadat hij Valtteri Bottas hinderde in de pitstraat kreeg hij een tijdstraf en werd hij vierde.

Ricciardo met vier wielen buiten de baan

In de slotfase van de Grand Prix van Frankrijk kampte Norris met een technisch mankement, waardoor Ricciardo, Räikkönen en Hülkenberg kort achter hem reden en op zijn zevende plek aasden. De Australiër ging Norris als eerste voorbij, maar werd vervolgens zelf gepasseerd door Räikkönen.

In een ultieme poging om alsnog zevende te worden, ging Ricciardo buitenom bij Räikkonen en reed met vier wielen naast de baan. De stewards oordeelden na langdurig overleg dat de voormalig teamgenoot van Max Verstappen daarmee de regels overtrad.

Het incident vormde een spaarzaam hoogtepunt in de saaie Grand Prix op Circuit Paul Ricard. Lewis Hamilton reed de hele race aan de leiding en won voor teamgenoot Valtteri Bottas. Charles Leclerc werd derde en Verstappen eindigde voor de vijfde keer dit jaar als vierde.