Max Verstappen is zondag als vijfde geëindigd bij de Grand Prix van Canada. Lewis Hamilton kwam als tweede over de streep, maar won de race door een tijdstraf voor Sebastian Vettel.

In de strijd om de eerste plek raakte de Duitser van de baan en toen hij weer het circuit opstuurde hinderde hij Hamilton. De FIA besloot een tijdstraf van vijf seconden op te leggen, de laagst mogelijke sanctie.

Vettel was daar woedend over. De coureur van Ferrari stelde dat hij nergens anders heen kon en dat de straf door "een blinde" was gegeven. De podiumceremonie liep flinke vertraging op omdat Vettel moest afkoelen. Demonstratief verplaatste hij het bord met nummer één voor de geparkeerde auto van Hamilton.

De Brit kwam op een seconde als tweede over de streep, waardoor hij tot winnaar werd uitgeroepen. Het is voor Hamilton zijn derde zege op rij en de vijfde dit seizoen.

Hamilton breidt voorsprong in WK-stand uit

Hij breidt zijn voorsprong in de WK-stand flink uit, want naaste achtervolger Valtteri Bottas kwam niet verder dan de vierde plek. Het verschil tussen beide Mercedes-coureurs bedraagt 29 punten.

Ferrari-coureur Charles Leclerc mocht als nummer drie het podium op. Voor Verstappen was de vijfde plek zijn minste resultaat van dit jaar. Daniel Ricciardo (zesde) en Nico Hülkenberg (zevende) pakten mooie ereplaatsen voor Renault.

Verstappens teamgenoot Pierre Gasly kwam niet verder dan de achtste plaats op een ronde achterstand van de winnaar. Ook thuiscoureur Lance Stroll (negende) en Daniil Kvyat (tiende) reden in de punten.

Vettel plaatst demonstratief het nummer 2 bij de auto van Hamilton. (Foto: Getty Images)

Vettel leidt voor honderdste keer Grand Prix

Vettel behield bij de start vanaf poleposition zijn eerste plek en had daardoor voor de honderdste keer bij een Grand Prix de leiding. Alleen Michael Schumacher (142 keer) en Hamilton (135) reden bij meer races vooraan.

Verstappen moest na zijn mislukte kwalificatie van zaterdag als negende van start en kon aanvankelijk niemand inhalen. Pas na vijf rondes slaagde hij erin om Lando Norris te passeren.

De Brit van McLaren werd niet veel later de eerste uitvaller, omdat de ophanging van een van zijn achterwielen afbrak. Doordat Gasly, Ricciardo en Hülkenberg al snel een pitstop maakten, schoof Verstappen op naar de vijfde plek vlak achter Bottas.

De top drie (Vettel, Hamilton en Leclerc) had na twintig rondes al ruim vijftien seconden voorsprong op Bottas en Verstappen. De Duitser en de Brit bleven Verstappen voor na hun pitstop, terwijl de Monegask vlak achter de Nederlander de baan weer op kwam.

Omdat ook Bottas al een bandenwissel had laten uitvoeren, reed Verstappen korte tijd op de derde plek. Al snel werd de coureur van Red Bull ingehaald door Leclerc.

Vettel krijgt straf na incident met Hamilton

Ondertussen ontstond er een hevige strijd om de eerste plek, want Hamilton zat Vettel halverwege de race op de hielen. Onder druk remde de Duitser te laat en sneed hij een bocht af, via het gras kwam hij net voor zijn rivaal weer de baan op.

De FIA onderzocht het incident, omdat Vettel op een gevaarlijke manier terugkeerde op de baan. Na lang wikken en wegen werd besloten om de Duitser een tijdstraf van vijf seconden te geven.

Verstappen, die langer door kon rijden op zijn harde banden, maakte met nog twintig rondes te gaan zijn pitstop en kwam achter de auto's van Renault weer de baan op. Hij wist Nico Hülkenberg en Daniel Ricciardo al snel te passeren.

Bottas reed zo ver voor Verstappen dat hij in de slotfase een pitstop kon maken om de snelste ronde en zodoende een extra WK-punt te pakken.