De eerste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan is vrijdag al snel gestaakt. De sessie werd afgebroken omdat Williams-coureur George Russell de onderkant van zijn auto kapot had gereden op een losliggend putdeksel.

Russell kwam na ongeveer twintig minuten in aanraking met het putdeksel, waarna de brokstukken in het rond vlogen op het stratencircuit van Bakoe.

Baanpersoneel veegde met bezems snel de troep weg van het asfalt, maar het putdeksel was een groter probleem. Die lag niet vast in het wegdek en werd door de hoge snelheid van de passerende Williams omhoog gezogen.

"Ik kreeg een geweldige schok door mijn lichaam. De motor viel meteen uit en de vloer van de auto was compleet verwoest", zei de verbouwereerde Russell over het incident met de putdeksel.

Overigens verliep het afvoeren van de flink beschadigde auto van Russell ook niet probleemloos. De takelwagen ramde een loopbrug en bracht daar ook schade aan.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet om beelden van het incident met het putdeksel te zien.

Tweede vrije training vindt gewoon doorgang

Autosportbond FIA maakte vervolgens een einde aan de eerste vrije training, omdat ze eerst de overige putdeksels - volgens Renault in totaal zo'n driehonderd - op het circuit wilden controleren.

Het was daardoor lang de vraag of vrijdag de tweede vrije training wel zou doorgaan, maar nadat tijdens de kwalificatie van de Formule 2 de putdeksels vast waren blijven zitten, gaf de FIA het sein op groen en gaat die om 15.00 uur van start.

Op die van Mercedes na waren alle coureurs op het circuit geweest voorafgaande aan het incident. Charles Leclerc was met de wiel van zijn Ferrari over het bewuste putdeksel gereden. Mogelijk raakte de ronde ijzeren plaat daardoor al iets ontwricht.

De tweede vrije training zal een drukke sessie worden, omdat zo'n beetje alle coureurs nog de juiste afstelling van hun auto's zoeken. Max Verstappen zal vooral benieuwd zijn hoe zijn wagen van Red Bull Racing presteert met de vernieuwde Honda-motor.