De regels in de Formule 1 worden mogelijk een week voor de start van het seizoen gewijzigd. De World Motor Sport Council van de FIA heeft vrijdag een plan goedgekeurd om een WK-punt toe te kennen aan de coureur die de snelste rondetijd noteert tijdens de race, mits hij in de top tien eindigt.

Autosport meldt dat alleen de sportieve commissie van de Formule 1 nog over het voorstel moet stemmen en als dat positief uitpakt de regels voor de Grand Prix van Australië al aangepast kunnen worden.

De regel is niet helemaal nieuw, want ook in de beginjaren van de Formule 1 (1950 tot en met 1959) leverde de snelste ronde een bonuspunt op. In 1958 werd het kampioenschap zelfs hierdoor beslist.

De Brit Mike Hawthorn pakte in dat jaar de wereldtitel met één punt voorsprong op zijn landgenoot Stirling Moss. Hawthorn had bij twee races meer dan zijn voornaamste concurrent de snelste ronde.

Het extra punt voor de snelste ronde bestaat ook al bij de Formule E voor elektrische auto's en in de Formule 2 krijgt degene met de snelste ronde zelfs twee bonuspunten.

Verstappen reed vorig jaar twee keer snelste ronde

Max Verstappen reed vorig jaar bij twee Grands Prix de snelste rondetijd (in Monaco en in Canada) en bleef daarmee iets achter bij zijn toenmalige teamgenoot bij Red Bull Racing, Daniel Ricciardo, die dat vier keer bewerkstelligde.

Valtteri Bottas (Mercedes) was met zeven de coureur met de meeste snelste rondes. Wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) en vicewereldkampioen Sebastian Vettel (Ferrari) kwamen niet verder dan drie.

Het seizoen in de Formule 1 begint volgende week zondag met de Grand Prix van Australië. De race vangt dan om 6.10 uur Nederlandse tijd aan op Albert Park in Melbourne.

Vettel pakte er vorig jaar de zege. Hij bleef toen Hamilton (tweede) en teamgenoot Kimi Räikkönen (derde) voor. Verstappen moest mede door een spin genoegen nemen met de teleurstellende zesde plaats.