De Nederlandse sportraad heeft maandag de politiek opgeroepen om een eventuele Formule 1-race in Zandvoort te ondersteunen. Vorige maand weigerde minister Bruno Bruins van Sport nog een subsidieaanvraag van 5 miljoen euro te honoreren.

In een brief die onder meer verstuurd is aan de minister roept de NLsportraad op om "overleg te hebben over de wijze waarop de organisatie van het sportevenement door de overheid kan worden ondersteund én zodanig benut, dat de maatschappelijke opbrengst maximaal is".

De steun aan de Formule 1-race hoeft niet per se van financiële aard te zijn. "Facilitering door de overheid is nodig om randvoorwaarden in de sfeer van infrastructuur en veiligheid te garanderen", schrijft de NLsportraad, waar Michael van Praag de voorzitter van is.

"Het organiseren van een Formule 1-race is een unieke kans voor de vele Nederlandse sportfans om van de autosport en Max Verstappen te genieten", stelt de sportraad. "Indien goed benut, biedt de Formule 1 ook kansen voor de ontwikkeling van de regio en de promotie van Nederland in velerlei opzichten."

Zandvoort enige optie, Assen niet in beeld

Zandvoort heeft van het Formula One Management (FOM) tot en met 31 maart de tijd gekregen om een plan in te dienen voor de organisatie van een Grand Prix in Nederland.

NLsportraad benadrukt dat de FOM Zandvoort als enige optie ziet en dat het TT-circuit is Assen niet in beeld is. "Mocht de businesscase van Zandvoort niet rondkomen, dan gaat de Formule 1 - aldus de FOM - aan Nederland voorbij."

Door mediaberichten over de concurrentie van Assen en het afwijzen van subsidie door de overheid ondervindt Zandvoort volgens de NLsportraad dat potentiële geldschieters zich terughoudend opstellen en dat het vertrouwen in de businesscase afgenomen is.

Michael van Praag, voorzitter van de NLsportraad. (Foto: ANP)

NLsportraad is onafhankelijk adviesorgaan

De brief is ook verstuurd aan onder meer de Gedeputeerde Staten van de provincies Noord-Holland en Drenthe, de colleges van B en W in Zandvoort en Assen, de twee circuits en het FOM.

De NLsportraad is een onafhankelijk adviesorgaan dat sinds 2016 bestaat. Het richt zich op het versterken van de betekenis van de sport voor de samenleving en beoordeelt overheidssubsidie aan evenementen.

In 1985 werd er voor het laatst een Formule 1-race in Zandvoort verreden. Door de grote populariteit van Verstappen is de roep om een terugkeer van de race de laatste jaren flink toegenomen.