Fernando Alonso blijft verbonden aan McLaren. De tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 krijgt een adviserende rol bij het Britse team.

De 37-jarige Alonso zette eind vorig jaar na vier seizoenen bij McLaren een punt achter zijn Formule 1-loopbaan. De Spanjaard liet toen al weten een terugkeer niet uit te sluiten.

In zijn nieuwe rol zal Alonso nauw contact houden met McLaren en zowel de coureurs als engineers voorzien van adviezen. Ook zal hij de auto van zowel dit jaar als voor 2020 een aantal keer testen.

"Voordat ik vorig jaar stopte, zei ik al dat ik mezelf nog lang bij McLaren zie. Ik ben dus heel blij met mijn nieuwe rol en de mogelijkheid om nauw betrokken te blijven bij het team dat als thuis voelt", aldus Alonso.

"Ik wil talenten graag verder helpen en ze helpen om hun volledige potentie te benutten. Dat is belangrijk voor zowel het team als mijzelf, dus het zal een heel dankbare taak zijn."

Fernando Alonso vermaakte het publiek vorig jaar in Abu Dhabi na zijn laatste race als Formule 1-coureur. (Foto: ANP)

Alonso start in Indy 500

McLaren-directeur Zak Brown is blij met de nieuwe rol voor Alonso. "Voor ieder team is het zeer waardevol om iemand met de klasse en ervaring van Fernando aan boord te hebben. Zijn inzichten zullen zeer welkom zijn bij onze coureurs en engineers."

Alonso, die wereldkampioen werd in 2005 en 2006, staat dit jaar namens McLaren voor de tweede keer op rij aan de start van de Indianapolis 500, de belangrijkste race van het jaar in de Verenigde Staten.

Hij jaagt op de 'Triple Crown of Motorsport', het winnen van de Grand Prix van Monaco, de 24 uur van Le Mans én de Indy 500. Alleen de Brit Graham Hill slaagde ooit in die uitdaging. Alonso won de GP van Monaco al eens en was vorig jaar zomer met Toyota de beste in Le Mans.

Het Formule 1-team van McLaren wordt dit jaar op het circuit vertegenwoordigd door Carlos Sainz en Lando Norris. De renstal hoopt de weg omhoog na een aantal zeer magere jaren te hervinden.