Max Verstappen heeft zijn taakstraf volbracht. De Nederlander van Red Bull Racing liep zaterdag mee tijdens het FIA International Stewards Programme in Genève en dat noemt hij een "goede les".

Zaterdag was de tweede en laatste dag van de taakstraf die Verstappen vorig jaar kreeg opgelegd door de internationale autosportfederatie FIA, omdat hij in oktober collega-coureur Esteban Ocon duwde na de Grand Prix van Brazilië. Op 12 januari liep Verstappen al een dag met stewards mee bij de E-Prix in Marrakesh.

In Genève nam de 21-jarige Verstappen zaterdag deel aan een aantal interactieve casestudysessies. Er werd daarbij een incident onderzocht, overleg gepleegd met de stewards en een passende sanctie bepaald.

Verstappen zegt op zijn website Verstappen.nl dat hij met een goed gevoel terugkijkt op zijn twee dagen taakstraf. "We doen ons werk op de baan en proberen alles uit onze race te halen, en het moge duidelijk zijn dat de stewards hun werk doen om via de beste manier een eerlijke beslissing te kunnen nemen", aldus Verstappen .

"Het is een goede les geweest en ik heb veel geleerd. Zowel tijdens mijn dag in Marrakesh - waar ik me heb vermaakt - die me veel inzicht gaf met betrekking tot de stewards als hier. Ik denk dat het goed is om ook aan dit event te hebben deelgenomen."

Verstappen moest taakstraf binnen zes maanden voltooien

Verstappen moest de taakstraf binnen zes maanden voltooien en dat heeft hij ruimschoots gehaald. Hij kreeg de sanctie in november opgelegd. Op beelden was duidelijk te zien dat Verstappen Ocon opzocht en hem duwde. De Limburger was boos omdat de Fransman hem tijdens de race in Brazilië raakte, waardoor hij zijn leidende positie kwijtraakte.

"Hoewel we sympathie hebben voor de passie van Verstappen, zijn de stewards van mening dat sporters op dit niveau de verplichting hebben om zich netjes te gedragen en als rolmodellen te dienen voor andere coureurs op alle niveaus", oordeelde de raceleiding bij het uitdelen van de straf. "Verstappen heeft dat in dit geval niet gedaan."

Nu hij de taakstraf heeft volbracht, kan Verstappen zich volledig focussen op het komende seizoen, dat op 17 maart van start gaat met de Grand Prix van Australië. Aanstaande woensdag presenteert Red Bull Racing al de wagen waarin Verstappen en zijn nieuwe teamgenoot Pierre Gasly dit jaar gaan rijden.