De promotors van zestien Grands Prix in de Formule 1 hebben maandag hun zorgen geuit over de manier waarop de Liberty Media de koningsklasse van de autosport leidt.

"Nieuwe races moeten niet worden geïntroduceerd ten koste van bestaande evenementen", melden de leden van de Formula One Promoters Associaton (FOPA) in een verklaring. Zij behartigen de belangen van zestien van de 21 circuits die een Formule 1-race organiseren.

FOPA is het er bovendien niet mee eens dat fans moeten betalen om de races op televisie te kunnen zien en mist ook duidelijkheid over de toekomstplannen van het Amerikaanse bedrijf, dat sinds eind 2016 eigenaar van de Formule 1 is.

"Iedereen is ontstemd", zegt FOPA-voorzitter Stuart Pringle. "We zijn tot nu toe meegaand en rustig gebleven, maar we hebben grote zorgen over de toekomstige gezondheid van de sport onder de mensen die nu de baas zijn."

Vijf circuits dreigen te verdwijnen

Van vijf circuits (in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Mexico) loopt dit jaar het contract af en Liberty Media is al langere tijd op zoek naar nieuwe locaties. Vietnam wordt in 2020 aan de kalender toegevoegd en ook Nederland (Zandvoort of Assen) en Miami hopen in de nabije toekomst op een plekje op de kalender.

"Er is gebrek aan duidelijkheid over nieuwe initiatieven in de Formule 1 en de promotors worden te weinig betrokken bij de uitwerking", stellen de zestien verbolgen leden van de FOPA.

Voorzitter Pringle is tevens directeur van circuit Silverstone, waar de Britse Grand Prix wordt gehouden. Het is een van de beste bezochte races in de Formule 1, maar er is nog geen overeenkomst voor een Grand Prix na dit jaar.

"Miami krijgt zo ongeveer een gratis deal, dat kan niet goed gaan", zegt Pringle. "Als dit zo doorgaat, racet de Formule 1 alleen nog maar op tweederangs circuits."

Het nieuwe seizoen begint op 17 maart met de Grand Prix van Australië. Op 18 februari verschijnen de nieuwe auto's voor het eerst op het circuit bij de testdagen in Barcelona.