Niki Lauda heeft maandag het ziekenhuis van Wenen weer verlaten. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 werd op 2 januari vanwege griepverschijnselen uit voorzorg opgenomen op de intensive care.

De artsen namen geen risico met Lauda, omdat hij in augustus de longen van een donor kreeg nadat hij tijdens een vakantie op Ibiza een longinfectie had opgelopen en amper nog kon ademhalen.

Lauda liep in 1976 bij een crash op de Nürburgring brandwonden en ademde giftige dampen in, waardoor zijn longen en nieren zwaar beschadigd raakten.

De 69-jarige Oostenrijker moest sindsdien al twee keer een niertransplantatie ondergaan en kreeg drie maanden geleden dus een nieuwe long.

Transplantatie was enige uitweg

Een transplantatie was de enige uitweg, omdat Lauda kampte met een ontsteking van de luchtzakken in de longen, wat gepaard ging met bloedingen en een zwaar verminderde longfunctie.

Lauda is nog altijd betrokken bij de Formule 1, als technisch adviseur en aandeelhouder van de Duitse renstal Mercedes.

Hij kon door de longtransplantatie het afgelopen half jaar geen races bezoeken en zag op tv hoe Mercedes-coureur Lewis Hamilton wereldkampioen werd en dat het team voor de vijfde keer op rij de titel pakte bij de constructeurs.

Het nieuwe seizoen in de Formule 1 begint op 17 maart met de Grand Prix van Australië en eindigt op 1 december met de Grand Prix van Abu Dhabi.