Formule 1-directeur Ross Brawn is onder de indruk van de manier waarop wereldkampioen Lewis Hamilton zijn sport beleeft. De topman is het niet eens met de kritiek die de coureur van Mercedes vaak krijgt op zijn levensstijl.

"Het heeft mijn ogen geopend. Ik had een meer traditionele kijk op de levensstijl van coureurs buiten het circuit. Het wordt onderschat wat Lewis allemaal doet om fit te blijven en zich voor te bereiden", zegt Brawn woensdag tegen Motorsport.com.

"Daar ligt vaak niet de nadruk op. Hij heeft een passie om de wereld rond te reizen voor muziekevenementen en modeshows bij te wonen. Dat is uniek. Zijn succes laat zien dat je dit soort dingen gewoon kunt doen en tegelijkertijd kan blijven presteren."

Hamilton, die afgelopen Formule 1-seizoen voor de vijfde keer wereldkampioen werd, wordt in de media regelmatig kritisch aangepakt vanwege zijn manier van leven. De 33-jarige Brit wordt verweten dat hij te weinig rust pakt tussen de races door.

Vorige maand merkte Mercedes-teambaas Toto Wolff nog op dat Hamilton vaak niet de erkenning krijgt die hij verdient. "Er heerst veel negativiteit en jaloezie. We zijn getuige van een geweldige coureur, die op de toppen van zijn kunnen presteert", zei de Oostenrijker.

'Persoonlijkheid Hamilton ook geweldig voor F1'

De Formule 1-directeur, die afgelopen jaar ook regelmatig zijn bewondering uitsprak voor Max Verstappen, vindt dat veel coureurs een voorbeeld kunnen nemen aan de manier waarop Hamilton zijn privéleven en sport combineert.

"Als iemand met deze levensstijl níét zo succesvol was geweest, dan zou de manier van leven als reden worden gezien, omdat we zo gewend zijn aan een meer conservatieve benadering", aldus de 64-jarige Engelsman.

"Ik bewonder hem, omdat hij zijn eigen leven leidt. Hij weet wat het beste voor hem is en wat hem motiveert. En iemand met zo'n sterke persoonlijkheid is natuurlijk ook geweldig voor de Formule 1."

Hamilton coureur én persoonlijkheid van het jaar

Vanuit de Formule 1 zelf kreeg Hamilton aan het einde van het seizoen in ieder geval wel erkenning, want de Brit werd in een verkiezing onder alle teambazen verkozen tot beste coureur van 2018. Bovendien volgde hij Max Verstappen bij het FIA-gala op als Persoonlijkheid van het Jaar.

Eind februari staan in Barcelona de testweken richting het nieuwe seizoen, dat op 17 maart officieel begint met de Grand Prix van Australië, op het programma.