Niki Lauda wil spoedig terugkeren in de Formule 1. De 69-jarige Oostenrijker is hersteld van de longtransplantatie die hij afgelopen zomer onderging.

Lauda kon zijn taken als adviseur bij Mercedes het afgelopen half jaar niet uitvoeren, omdat hij moest herstellen na de zware ingreep. De drievoudig wereldkampioen zag thuis voor de tv hoe Lewis Hamilton voor de vijfde keer de titel pakte en ook hoe Mercedes voor het vijfde jaar op rij de beste was bij de constructeurs.

Zaterdag laat Lauda voor het eerst sinds de operatie van zich horen in een videoboodschap van Mercedes. Hij belooft dat hij snel terugkeert in de sport om het team aan de zesde titel te helpen.

Er was zelfs even sprake van dat Lauda naar Abu Dhabi af zou reizen voor de laatste Grand Prix van het jaar, maar hij koos er toch voor om thuis te blijven.

'Druk is groot om zesde titel te pakken'

"Zoals jullie allemaal weten heb ik een zware tijd achter de rug wat mijn gezondheid betreft. De steun die ik van iedereen heb ontvangen was ongelooflijk", zegt Lauda in de video van Mercedes.

"Ik ben sneller uit het ziekenhuisbed dan gedacht, door de steun van familie en vrienden. De prestaties van dit jaar waren geweldig, Lewis en Valtteri Bottas hadden het niet beter kunnen doen."

Lauda kijkt met een goed gevoel uit naar volgend jaar. "Ik zal snel terugkeren en dan gaan we er weer voor. De druk is groot om de zesde titel op rij te pakken."

Zondag wordt op het Yas Marina Circuit de laatste Grand Prix van het jaar verreden. Mercedes wist de laatste vier edities in Abu Dhabi te winnen.

Resterend programma GP Abu Dhabi

  • Zaterdag 11.00 uur: Derde vrije training
  • Zaterdag 14.00 uur: Kwalificatie
  • Zondag 14.10 uur: Race