Niki Lauda kan volgens zijn arts Walter Klepetko straks weer een normaal leven leiden. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 onderging onlangs een succesvolle longtransplantatie.

"De motor draait weer. We moeten nog wel wat aan het chassis werken, maar dan kan hij weer voor de zege gaan", sprak Klepetko donderdag in metaforen, een dag nadat hij de 69-jarige Oostenrijker had ontslagen uit het ziekenhuis.

"De nieuwe longen hebben zich optimaal ontwikkeld. Hij zal straks weer normaal kunnen leven: vliegen, een Grand Prix bezoeken of zelf autorijden."

De kliniek in Wenen waar Lauda lag liet woensdag al weten dat de 69-jarige Oostenrijker thuis nog wel moet aansterken en voorlopig ook onder controle zal blijven.

Lauda werd deze zomer opgenomen in het ziekenhuis omdat hij tijdens een vakantie op Ibiza steeds meer moeite kreeg met ademhalen.

Longen en nieren zwaar beschadigd bij crash op Nürburgring

De longen en nieren van de oud-topcoureur raakten in 1976 zwaar beschadigd bij een crash op de Nürburgring, waar hij brandwonden opliep en giftige dampen inademde.

Lauda moest sindsdien al twee keer een niertransplantatie ondergaan en kreeg drie maanden geleden dus een nieuwe long.

Een transplantatie was de enige uitweg, omdat Lauda kampte met een ontsteking van de luchtzakken in de longen, wat gepaard ging met bloedingen en een zwaar verminderde longfunctie.

Lauda is nog altijd betrokken bij de Formule 1, als technisch adviseur en aandeelhouder van de Duitse renstal Mercedes.