De Formule 1 maakt het herkennen van de banden gemakkelijker voor de volgers. Vanaf volgend jaar zijn er niet zeven, maar nog maar drie kleuren zichtbaar op de wang.

Witte strepen betekent hard, geel staat voor medium en rood voor zacht. Dit jaar zijn er nog liefst zeven kleuren te zien, met onder meer de nieuwe roze hypersofts.

Voor de teams blijven alle variaties in harde, halfharde en zachte banden wel beschikbaar, zodat ze per race hun keuzes kunnen maken. Het aantal kleuren gaat terug naar drie.

"We willen hiermee vooral de televisiekijkers bedienen. Zij kunnen nu makkelijker het bandentype herkennen", aldus racedirecteur Mario Isola van Pirelli zaterdag in de Verenigde Staten.

De naam van bijvoorbeeld de supersofts en hypersofts wordt vervangen door een code. "We willen iedere compound nummeren, al is nog niet precies duidelijk hoe. De codes zijn ook niet op de band te zien."

Hamilton jaagt op vijfde wereldtitel

In de VS staat zondag de achttiende Grand Prix van het Formule 1-seizoen op het programma. Lewis Hamilton kan op het Circuit of The Americas zijn vijfde wereldtitel binnenhalen en de Mercedes-coureur heeft daar goede papieren voor.

Ferrari-rijder Sebastian Vettel, zijn enige overgebleven concurrent, kreeg vrijdag namelijk een gridstraf van drie plaatsen vanwege het negeren van een rode vlag in de eerste vrije training. Bovendien maakte de Duitser nog weinig indruk in de eerste twee oefensessies.

Hamilton mag zich wereldkampioen van 2018 noemen als hij zondag wint en concurrent Vettel geen tweede wordt. Bij een tweede plek van Hamilton moet de Duitser buiten de top vijf eindigen en bij plaats drie heeft Vettel een klassering bij de eerste zeven nodig.

De aanloop naar de race gaat zaterdagavond om 20.00 uur verder met de derde vrije training, waarna om 23.00 uur de kwalificatie begint. Zondag gaan de coureurs om 20.10 uur van start in de Grand Prix.