Sebastian Vettel heeft vrijdag een gridstraf van drie plaatsen gekregen voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. De kans dat concurrent Lewis Hamilton zondag zijn vijfde wereldtitel pakt, lijkt daarmee groter geworden.

Ferrari-rijder Vettel wordt in Austin bestraft voor te hard rijden tijdens een rode vlag in de eerste vrije training. Twee weken geleden kreeg Esteban Ocon van Force India in Japan dezelfde straf voor dezelfde overtreding.

Viervoudig wereldkampioen Vettel maakte tot dusver geen beste indruk in de VS. Hij klokte in de eerste vrije training de vijfde tijd en kwam in de verregende tweede oefensessie niet verder dan de tiende tijd.

In de VS kan de 33-jarige Hamilton zijn vijfde wereldtitel veiligstellen. De Mercedes-coureur mag zich wereldkampioen van 2018 noemen als hij wint en concurrent Vettel geen tweede wordt.

Bij een tweede plek van Hamilton moet de Duitser buiten de top vijf eindigen en bij plaats drie heeft Vettel een klassering bij de eerste zeven nodig.

Hamilton domineert al jaren in VS

Hamilton heeft een goede historie op het Circuit of the Americas. Hij won de Grand Prix de afgelopen vier jaar, in 2012 en in 2007. De top drie werd een jaar geleden gecompleteerd door Ferrari-rijders Vettel en Kimi Räikkönen.

Verstappen kwam toen namens Red Bull aanvankelijk als derde over de streep, maar werd door de wedstrijdleiding een plek teruggezet omdat hij een bocht had afgesneden.

Het raceweekend in Austin gaat zaterdag verder met de derde vrije training (20.00 uur Nederlandse tijd) en de kwalificatie (23.00 uur). De Grand Prix begint zondag om 20.10 uur.