Niki Lauda mag spoedig de intensive care verlaten. De Oostenrijkse Formule 1-legende ligt sinds de zomer in het ziekenhuis in Wenen na een longtransplantatie.

De verwachting is dat de 69-jarige technisch adviseur van het Formule 1-team van Mercedes ergens in de komende weken de afdeling zal verlaten, meldt het Oostenrijkse medium oe24.at maandag.

De transplantatie is goed verlopen. De drievoudig wereldkampioen praat inmiddels weer wat en mocht de afgelopen tijd zelfs naar buiten voor wat frisse lucht. "Medisch gezien is hij stabiel", meldt een bron binnen het ziekenhuis. 

Fysiek gezien is de Oostenrijker wel nog zwak, aangezien hij al ruim twee maanden veel op bed ligt. Hij kan dan ook alleen met hulp van anderen rechtop staan.

Als alles volgens plan verloopt, verhuist Lauda eind deze maand of begin volgende maand van het ziekenhuis naar een kliniek, waar hij verder aan zijn herstel zal werken.

Lauda in ziekenhuis na ademhalingsproblemen

Lauda werd deze zomer opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij tijdens een vakantie op Ibiza steeds meer moeite met ademhalen kreeg. Hij vloog terug naar Oostenrijk en werd in het ziekenhuis opgenomen.

De longen van de oud-coureur raakten in 1976 zwaar beschadigd bij een crash op de Nürburgring, waar hij brandwonden opliep en giftige dampen inademde. Volgens de artsen staat dat echter los van zijn recente klachten.

Een transplantatie was de enige uitweg, omdat Lauda kampte met een ontsteking van de luchtzakken in de longen. Dat ging gepaard met bloedingen en een zwaar verminderde longfunctie.