Voormalig Formule 1-coureur David Coulthard gaat in mei van start met een speciale raceklasse voor vrouwen: de W-series. De 47-jarige Brit hoopt voor vrouwen de stap naar de Formule 1 te verkleinen.

Coulthard, winnaar van dertien Grands Prix in de Formule 1, is een van de initiatiefnemers van de nieuwe raceklasse, samen met onder anderen hoofdontwerper Adrian Newey van Red Bull Racing.

"Vrouwen bereiken nu een glazen plafond rond het niveau van de Formule 3, vaak door een gebrek aan geld en niet door een gebrek aan talent", aldus Coulthard.

"Daarom is er een speciale raceklasse voor vrouwen nodig. Daarin kunnen de vrouwen zich ontwikkelen en hun racevaardigheden verbeteren om zich zo te kunnen meten met de beste mannen."

Sinds de Italiaanse Lella Lombardi in 1976 nam er geen vrouw meer deel aan de hoogste klasse van de autosport. Susie Wolff kwam in 2014 wel dichtbij. Zij deed namens Williams mee aan vrije trainingen voor de Grands Prix van Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië.

Zes races met achttien tot twintig vrouwen

Coulthard is ervan overtuigd dat vrouwen net zo goed kunnen racen als mannen. "Om een succesvolle coureur te zijn, moet je talent hebben, vastberaden zijn, competitief, dapper en fysiek fit, maar je hoeft geen man te zijn."

Aan de races gaan achttien tot twintig vrouwen meedoen. Het totale prijzengeld bedraagt 1,3 miljoen euro, de winnaar van het klassement krijgt een derde van dat bedrag.

De organisatoren willen zes wedstrijden van dertig minuten houden op Europese circuits, met auto's van het kaliber Formule 3. Het is de bedoeling dat in de volgende jaren ook de Verenigde Staten, Azië en Australië worden opgenomen in het programma.