Hoewel McLaren dit Formule 1-seizoen opnieuw zeer teleurstellend presteert, maakt Fernando Alonso zich daar niet meer druk om. De Spanjaard geniet door zijn naderende afscheid van iedere race.

"De laatste races voelen fantastisch. Sinds ik mijn afscheid heb aangekondigd is iedere Grand Prix een feest", zegt de 37-jarige Alonso donderdag in aanloop naar de Grand Prix van Japan tegen Speedweek.

De Spanjaard kijkt zelf al uit naar de volgende race in de Verenigde Staten. "Ik kan nu al niet wachten om naar Austin te reizen en daar weer in de auto te stappen. Misschien zijn we niet de snelste, maar elke ronde voelt geweldig."

Alonso en teamgenoot Stoffel Vandoorne spelen ook dit seizoen weer een bijrol met McLaren, al bezet de wereldkampioen van 2005 en 2006 nog wel de negende plek in de WK-stand. Vandoorne is de nummer zestien.

In augustus maakte Alonso bekend na zeventien jaar uit de Formule 1 te stappen. De oud-coureur van onder meer Ferrari en Renault won in totaal 32 Grands Prix en stond 97 keer op het podium.

'Ben nog steeds dol op de Formule 1'

Alonso benadrukt nog maar eens dat hij volop geniet van de Formule 1. "Het is niet zo dat ik deze sport niet leuk meer vind, integendeel", aldus de ervaren coureur uit Oviedo.

"Ik ben nog steeds dol op de Formule 1 en de auto's. Mijn vertrek heeft ermee te maken dat ik al mijn dromen heb bereikt of zelfs heb overtroffen. Het is nu tijd voor andere doelen."

Alonso eindigde dit seizoen negen keer in de punten. Hij voorziet een moeilijke race in Japan, al wordt er dit weekend de nodige regen verwacht op Suzuka. Daar kan McLaren baat bij hebben.

"De teams met de beste motoren zullen hier goed zijn, maar het weer kan in ons voordeel werken. We hebben een kans op punten en zullen er alles aan doen om er het maximale uit te halen."

In de nacht van donderdag op vrijdag staat om 3.00 uur de eerste vrije training op het programma. Om 7.00 uur volgt de tweede oefensessie. Zaterdag staan de derde training (5.00 uur) en de kwalificatie (8.00 uur) op het programma. De race is zondag om 7.10 uur.