Max Verstappen hecht weinig waarde aan de kritiek van Cyril Abiteboul. De teambaas van Renault zei vrijdag dat Verstappen "erg veeleisend" is en dat de coureur van Red Bull Racing "zich met zijn eigen auto moet bezighouden".

"Het klopt dat ik veel van mijn materiaal vraag, maar ik ben hier om te winnen", reageerde Verstappen tegenover Ziggo Sport. "Ik ben hier niet om net zoals zij op de zevende plaats te eindigen."

"Als hij zich iets meer op zijn eigen team zou richten in plaats van mij de hele tijd af te zeiken, dan waren ze nu al wereldkampioen geweest", voegde Verstappen daar sarcastisch aan toe.

Abiteboul had zich vrijdag op een persconferentie voor de Grand Prix van Rusland kritisch uitgelaten over Verstappen, die dit seizoen al veelvuldig openlijk zijn beklag deed over het gebrek aan pk's in de Renault-motor van Red Bull.

"We hebben een erg veeleisende gebruiker in de persoon van Max", aldus de Fransman. "En hij is ook niet de stilste."

'Het team van Renault doet uitstekend werk'

Abiteboul wees ook op de recente goede prestaties van Verstappen, die twee weken geleden nog tweede werd in Singapore. "Ik ben het niet eens met zijn commentaar en over het algemeen denk ik dat Max zich op zijn eigen auto zou moeten focussen", zei de Fransman. "Het team van Renault heeft uitstekend werk gedaan door Max te leveren wat hij nodig had om een goed weekend te hebben in Singapore." 

Verstappen zei eerder al dat de Spec C-motor niet de gewenste stap vooruit was. Abiteboul is niet blij met de kritiek van de jonge Limburger: "Ik voer gewoon het plan uit dat vooraf met alle belanghebbenden is besproken, waaronder ook Red Bull."

"We wisten vooraf dat er twijfels waren over de duurzaamheid van de nieuwe Spec C-motor. Het was bekend dat die motor het einde van het seizoen niet ging halen en dat we naar een andere motor zouden moeten overstappen. Dit hebben we vooraf besproken met de engineerafdeling van Red Bull. En niet met de coureursafdeling."

Door een motorwissel beginnen Verstappen en zijn Red Bull-collega Daniel Ricciardo dit weekend achteraan op het Sochi Autodrom. Red Bull reed in de afgelopen races in Italië en Singapore met de nieuwe Spec C-motor van Renault. Vanwege twijfels over de betrouwbaarheid - met name in komende races op grote hoogte, zoals in Mexico en Brazilië - kiest Red Bull in Rusland weer voor de oudere Spec B-motor.

'Abiteboul is gewoon gefrustreerd'

Verstappen vindt dat hij altijd "heel open en eerlijk" is geweest in de communicatie naar Renault. "Ik uitgelegd waarom we terug naar de Spec B-motor moeten. De turbo kan het niet aan om op grote hoogte in Mexico te rijden. Als we hem daar wel zouden gebruiken dan gaan we sowieso niet de finish halen. Dat is gewoon zo."

"Ik denk alleen dat hij er niet zo goed tegen kan om dat te horen. Voor hem ben ik misschien te realistisch en te rechtdoorzee. En hij is gewoon gefrustreerd."

Red Bull moet nog zes races met een motor van Renault rijden. Volgend seizoen maakt het team gebruik van krachtbronnen van Honda.

De Grand Prix van Rusland begint zondag om 13.10 uur. Zaterdag om 14.00 uur gaat de kwalificatie van start.