Niki Lauda herstelt voorspoedig van een zware longoperatie. De Formule 1-legende onderging de afgelopen zomer in Wenen een longtransplantatie.

"Het gaat gelukkig de goede kant op", zei Lauda's broer Florian Lauda zaterdag op de Oostenrijkse televisie.

Lauda heeft nog wel een lange periode van revalidatie voor de boeg. De 69-jarige Oostenrijker zal op zijn vroegst pas volgend jaar weer bij een race in de Formule 1 aanwezig kunnen zijn.

"Maar hij belt veel met mensen en volgt de races in de Formule 1 op televisie", aldus zijn broer.

Lauda kreeg tijdens zijn vakantie op Ibiza deze zomer steeds meer moeite met zijn ademhaling, waarop hij terugvloog naar Oostenrijk en in het ziekenhuis werd opgenomen.

Longen zwaar beschadigd bij crash

De longen van de oud-coureur raakten in 1976 zwaar beschadigd bij een crash op de Nürburgring, waar hij brandwonden opliep en giftige dampen inademde. Volgens de artsen staat dat echter los van zijn recente klachten.

Wel werd te kennen gegeven dat Lauda zonder longtansplantatie nog maar een paar weken of zelfs dagen te leven had gehad, omdat hij met een hemorragische alveolitis kampte, een ontsteking van de luchtzakken in de longen.

"Dat ging gepaard met bloedingen in het longweefsel en de luchtwegen", vertelde Marco Idzko, het hoofd van de longziektenafdeling van het ziekenhuis. "Dat leidt uiteindelijk tot de vernietiging en het verlies van het functioneel longweefsel, waardoor de patiënt niet langer voldoende zuurstof door zijn longen kan opnemen."

Sinds 2012 is de wereldkampioen van 1975, 1977 en 1984 actief als technisch adviseur en aandeelhouder van de Duitse renstal Mercedes.