Kimi Räikkönen kan zijn geluk niet op met zijn verrassende poleposition bij de Grand Prix van Italië. De Fin was vooral blij dat hij de eerste startplek pakte op het thuiscircuit van Ferrari.

"Dit is geweldig met het oog op zondag", zei de 38-jarige Räikkönen na afloop van de kwalificatie. "Al zijn we nog maar halverwege."

"Volgens mij is er geen mooiere plek om op poleposition te staan dan voor ons eigen publiek", vervolgde hij. "Hopelijk heb ik zondag ook een goede dag en eindig ik op dezelfde positie."

Räikkönen hield in de kwalificatie zijn teamgenoot Sebastian Vettel (tweede) en Lewis Hamilton (derde) achter zich. Het betekende zijn eerste pole sinds de GP van Monaco van vorig jaar.

Desondanks is de wereldkampioen van 2007 niet opgelucht dat hij weer eens op de eerste startplek staat. "Dit is niet mijn eerste pole", concludeerde hij. "Als het mijn eerste was geweest, dan was het natuurlijk anders geweest."

Vooruitblik F1: 'Verstappen hoopt dat platte vleugel helpt'
303
Vooruitblik F1: 'Verstappen hoopt dat platte vleugel helpt'

'Het gaat al het hele weekend best goed'

Eerder dit seizoen greep Räikkönen drie keer net naast de pole. Bij de Grands Prix van Australië, Bahrein en China moest hij genoegen nemen met de tweede startplek.

"Ik blijf het proberen", aldus de Ferrari-coureur. "Soms pakt het goed uit en soms ook niet. Het is niet zo eenvoudig als dat het er op televisie uitziet. Het gaat al het hele weekend best goed."

Zijn laatste overwinning boekte Räikkönen in 2013. Toen schreef hij de Grand Prix van Australië op zijn naam. In totaal heeft hij twintig zeges op zijn erelijst staan.

De race in Italië begint zondag om 15.10 uur. Max Verstappen start vanaf de vijfde plek.