Fernando Alonso begrijpt niet hoe Nico Hülkenberg zich zondag zo kon verremmen bij de eerste bocht van de Grand Prix van België. De Duitser veroorzaakte hierdoor een flinke crash vlak na de start.

"Hij miste duidelijk het rempunt en dat had flinke gevolgen", zei Alonso zondag na zijn uitvalbeurt. "Van de positieve kant bekeken zijn we er allemaal zonder kleerscheuren uitgekomen."

Hülkenberg verloor bij het aanremmen van de eerste bocht de controle over zijn Renault en klapte op de achterkant van de McLaren van Alonso. De Spanjaard vloog vervolgens over Charles Leclerc heen en raakte ook de achtervleugel van Daniel Ricciardo. Tevens kreeg Kimi Räikkönen een lekke band.

"Het ging er slecht aan toe bij de start", aldus Alonso. "Ik zag Hülkenberg in mijn spiegels met vier blokkerende wielen en op volle snelheid op me afkomen."

"Er is geen enkele manier waarop ik dit kon ontwijken", concludeerde de McLaren-coureur. "Hij raakte mijn wagen en vervolgens vloog ik over Charles heen."

Enkele uren na afloop van de race werd Hülkenberg bestraft voor het veroorzaken van de crash. De Renault-coureur wordt volgende week bij de GP van Italië tien plaatsen teruggezet op de startopstelling.

'Het is duidelijk dat de halo goed werkt'

Op het moment dat Alonso over Leclerc vloog, raakte hij de halo van de Monegask. "Het is duidelijk dat de halo goed werkt, al hadden we daar niet echt bewijs voor nodig", zei de tweevoudig wereldkampioen.

Het incident bij de start deed de Spanjaard denken aan de crash van 2012 op Spa-Francorchamps. Destijds viel hij uit nadat hij werd geraakt door Romain Grosjean, die eveneens te laat remde. De Fransman werd daarvoor voor een race geschorst.

"Iets soortgelijks gebeurde in 2012 bij de start", herinnerde Alonso zich. "Als je het rempunt zo erg mist en vervolgens iemand met zo veel snelheid raakt, dan moet je daar de volgende keer iets beter over nadenken."

De Asturiër kondigde onlangs zijn afscheid van de Formule 1 aan en reed dus voor de laatste keer op Spa-Francorchamps. "Maar nu denk ik er meer aan hoe het zo mis heeft kunnen gaan bij de start en iemand niet echt remt voor de eerste bocht. Dat is een grote fout."