Max Verstappen heeft tijdens de laatste vrije training voor de Grand Prix van België de vijfde tijd geklokt. Sebastian Vettel was in zijn Ferrari de snelste.

De Duitser reed op de zachtste banden naar een tijd van 1.42,661 en bleef daarmee zijn teamgenoot Kimi Räikkönen 0,063 seconden voor.

De Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas reden naar de derde en vierde tijd. Vettel was een kleine 1,5 seconde sneller dan Verstappen, die geen ideale kwalificatiesimulatie kon rijden: 1.44,048.

De coureur van Red Bull Racing hoopte in de slotfase nog een run te doen, maar door een spin van McLaren-coureur Stoffel Vandoorne werd de sessie enkele minuten voor tijd stilgelegd. Veel coureurs konden hun tijd in de laatste minuten daardoor niet meer verbeteren.

Verstappen kon nog wel een tijd klokken, maar zat in zijn laatste poging klem achter de Sauber van Marcus Ericsson, die eveneens net voor het verstrijken van de tijd zijn ronde afmaakte. Bovendien maakte Verstappen enkele kleine foutjes.

Mercedes laat achterste tong amper zien

Ferrari oogt sterk, maar deed meer pogingen voor een snelle tijd dan Mercedes, dat slechts eenmaal het achterste van de tong liet zien. Toen moest Hamilton 0,063 toegeven op de snelste tijd van Räikkönen.

Beide Ferrari's gingen vervolgens na een afkoelrondje nog iets sneller. Voor Bottas had een kwalificatiesimulatie weinig zin, omdat hij zondag door een motorwissel achteraan start. 

Twee teams vielen op. Alfa Romeo Sauber, dat veel progressie boekt dit seizoen, reed met Charles Leclerc (zevende) en Ericsson (elfde) keurig in het middenveld. McLaren heeft grote problemen op Spa-Francorchamps. Fernando Alonso en Vandoorne waren negentiende en twintigste.

Vandoorne hield zijn auto wel grotendeels heel na een spin op het lange Kemmel-rechtestuk. De Belg werd door Bottas op hoge snelheid op het gras geduwd en hield zijn auto vervolgens knap uit de vangrail. Bottas wacht mogelijk nog een straf voor dit incident.

De kwalificatie voor de Grand Prix van België begint zaterdag om 15.00 uur. De race begint zondag om 15.10 uur.