Fernando Alonso heeft niet lang kunnen genieten van zijn zege met Toyota in de 6 uur van Silverstone, de derde race van dit seizoen in het World Endurance Championship (WEC). Beide Toyota's TS050 Hybrid werden na afloop gediskwalificeerd.

Alonso kwam zondag samen met zijn teamgenoten Sébastien Buemi uit Zwitserland en de Japanner Kazuki Nakajima als eerste over de streep op het Britse circuit, voor de tweede auto van Toyota.

Bij de technische keuring na afloop bleken de twee bolides niet te voldoen aan alle eisen. De auto's kwamen, vanwege tijdens de race opgelopen schade, niet door de zogenoemde 'skid block deflection test'.

Gustavo Menezes, Thomas Laurent en Mathias Beche van Rebellion Racing gingen door de diskwalificaties van Toyota met de zege aan de haal. De Japanse renstal heeft nog wel beroep aangekondigd tegen de maatregel van de wedstrijdleiding.

Het Racing Team Nederland, met Giedo van der Garde, Nyck de Vries en Frits van Eerd achter het stuur, schoof door de diskwalificatie van Toyota op naar de achtste plek.

Alonso blijft op twee zeges staan

Alonso had samen met zijn team de eerste twee races van de WEC, de 6 uur van Spa-Francorchamps (mei) en de 24 uur van Le Mans (juni), op zijn naam geschreven. Later dit jaar staan nog de 8 uur van Fuji (oktober) en de 8 uur van Shanghai (november) op het programma.

De 37-jarige Alonso jaagt op de 'Triple Crown' van de motorsport. Hij heeft twee van de drie onderdelen daarvan al op zak: winst in de Grand Prix van Monaco in de Formule 1 en winst in de 24 uur van Le Mans. Hij moet alleen de Indy 500 nog winnen om de prestatie van de Brit Graham Hill te evenaren.

De tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 maakte afgelopen week bekend dat hij na dit seizoen stopt in de koningsklasse van de autosport. Mogelijk gaat hij zich volgend jaar volledig richten op het winnen van de Indy 500.