Miljardair Lawrence Stroll, de vader van Formule 1-coureur Lance Stroll, heeft het noodlijdende Force India overgenomen. Het team is daardoor uit de financiële problemen.

De bewindvoerder van Force India heeft dinsdag een bod van het consortium van de Canadees Stroll geaccepteerd.

De schuldeisers van Force India worden allemaal terugbetaald en ook de 405 banen die op het spel stonden, blijven bestaan. Bovendien is de renstal voor de nabije toekomst verzekerd van genoeg inkomsten.

Operationeel directeur Otmar Szafnauer van Force India is erg blij met de overname. "Ik ben blij dat we de steun hebben van een groep investeerders die in dit team gelooft. Deze deal stelt de toekomst van Force India in de Formule 1 veilig."

Force India werd eind juli door een rechter in Londen onder curatele gesteld, omdat het team zijn schulden niet kon betalen. Coureur Sergio Pérez stapte zelf naar de rechter om zijn werkgever van de ondergang te redden.

Onder andere Pérez zelf en Mercedes, de motorleverancier van de Force India-auto's, zouden nog recht hebben op enkele miljoenen. Eigenaar Vijay Mallya wordt in India bovendien gezocht vanwege fraude.

Stroll maakt kans op stoeltje

Door de overname is de kans groot dat de naam van Force India verandert en dat Lance Stroll volgend seizoen voor het team gaat rijden. De stoeltjes van Force India worden nu nog bezet door Pérez en Esteban Ocon.

Stroll rijdt op dit moment voor Williams, maar de negentienjarige Canadees maakt weinig indruk. Stroll pakte dit seizoen nog maar vier punten en staat momenteel op de achttiende plek in de WK-stand.

Alleen Brendon Hartley (Toro Rosso) en de Rus Sergey Sirotkin (Williams) deden het tot nu toe minder goed. Force India-coureurs Pérez en Ocon bezetten respectievelijk de tiende en twaalfde plek in de WK-stand.

De coureurs genieten op dit moment van een zomerstop. Het seizoen wordt op 26 augustus hervat met de Grand Prix van België.