De arts die de longtransplantatie bij Niki Lauda heeft uitgevoerd, is er zeker van dat de Oostenrijkse adviseur van het Formule 1-team van Mercedes zal genezen.

"Het gaat op dit moment allemaal heel goed, we zijn zeer tevreden", zei Walter Klepetko van het ziekenhuis in Wenen op de Oostenrijkse televisie.

Lauda heeft nog wel tijd nodig om te herstellen, zei arts Klepetko. "Jonge patiënten kunnen meestal na twee of drie weken het ziekenhuis verlaten, bij oudere patiënten duurt dit langer."

De 69-jarige Lauda werd ziek tijdens een vakantie op Ibiza en vloog terug naar Wenen. Daar werd de drievoudig wereldkampioen met ernstige longklachten opgenomen, al werd dat niet naar buiten gebracht. Lauda ontbrak bij Grands Prix van Duitsland en Hongarije.

De longklachten van Lauda dateren van zijn zware ongeval in 1976 op de Nürburgring, toen hij na een crash bijna levend verbrandde. Hij ademde bij dat ongeval giftige stoffen in die zijn longen aantastten.

De Oostenrijker maakte destijds desondanks een verbazingwekkend snelle rentree. Ruim een maand na het ongeval zat hij alweer in zijn Ferrari.

Lauda een van de beste coureurs aller tijden

Lauda, die in 1975, 1977 en 1984 wereldkampioen werd, staat bekend als een van de beste Formule 1-coureurs aller tijden. Negen jaar na zijn zware crash op de Nürburgring beëindigde hij zijn carrière. In 1985 was Lauda de winnaar van de laatste Grand Prix op Zandvoort en dat was ook zijn laatste zege.

Als adviseur van Mercedes, waar hij in 2012 in dienst trad, laat hij zich geregeld kritisch uit over Ferrari, Red Bull Racing en ook over Max Verstappen. Wel noemde hij de twintigjarige Nederlander in mei het grootste talent van de eeuw in de Formule 1.