Lewis Hamilton heeft zondag een reprimande gekregen, omdat hij een stuk over het gras reed bij de pitstraat op Hockenheim. De Brit leek even te moeten vrezen voor een zwaardere straf, maar hij behield zijn overwinning in de Grand Prix van Duitsland.

In de slotfase van de race leek Hamilton de pitstraat in te sturen. Op het laatste moment kreeg hij over de boordradio te horen dat hij toch op het circuit kon blijven. Hamilton reed daarop een stuk over het gras om terug te keren op de baan.

Als Hamilton een tijdstraf had gekregen, was de zege naar zijn teamgenoot Valtteri Bottas gegaan. De Fin finishte 4,5 seconde achter de Mercedes-kopman.

Bij drie reprimandes in een seizoen krijgt een coureur bij de eerstvolgende Grand Prix een gridstraf. Hamilton staat nu op één.

Hamilton moest zich na de race melden bij de wedstrijdleiding om uitleg te geven over zijn actie. Ruim twee uur later maakten de stewards bekend dat hij slechts een reprimande kreeg.

Volgens de wedstrijdleiding is de milde straf mede het gevolg van het feit dat Hamilton en Mercedes meteen toegaven dat er in de verwarring een fout was gemaakt. Het incident gebeurde terwijl de safetycar op de baan was en geen enkele coureur werd gehinderd door de actie van Hamilton.

Mooiste

Doordat het slechts bij een reprimande bleef, profiteerde de 33-jarige Hamilton in Duitsland optimaal van het uitvallen van Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen, die door een technisch mankement in de kwalificatie vanaf de veertiende plek van start moest gaan, schaarde de zege zelfs bij de mooiste van zijn carrière.

"Ik heb nog nooit eerder zo'n race gehad. Na al die jaren in de Formule 1 weet je nooit wanneer je de beste race uit je carrière gaat overtreffen. De race van vandaag behoort in ieder geval tot mijn beste."

De zege zorgde ervoor dat Hamilton weer leider is in de WK-stand. Hij gaat Vettel voorbij, die in de slotfase van de baan schoof. Max Verstappen kwam niet verder dan de vierde plaats.

Liefde

Het was de 66e zege voor Hamilton, die eerder deze week zijn contract bij het Duitse team met twee jaar verlengde. Alleen de legendarische Michael Schumacher staat met 91 zeges boven hem op de eeuwige ranglijst.

"Liefde overwint alles", zei Hamilton kort nadat hij over de finish kwam over de boordradio. Daarmee leek hij te doelen op negatieve reacties die hij via sociale media kreeg nadat zijn kwalificatie was mislukt.

Hamilton reageerde zaterdag met een geïrriteerde boodschap op zijn 'haters'. "Ik heb te doen met iedereen die hierom kan lachen. Ik ben benieuwd wat jullie al hebben meegemaakt om zo veel haat bij je te dragen. God zegene jullie."

Kort na de finish begon het te stortregenen boven Hockenheim. "De regen wast alle negatieve energie weg. Het is een glorieuze dag", vond Hamilton. "Het had niet beter kunnen gaan."

Heb je naar aanleiding van deze Grand Prix een vraag voor onze Formule 1-experts? Stel deze via redactie@nu.nl of laat een reactie achter onder dit bericht. We proberen de beste vragen te beantwoorden in onze podcast De boordradio die maandag op NU.nl wordt gepubliceerd.