Max Verstappen is zondag voortijdig uitgevallen in de Grand Prix van Groot-Brittannië. Sebastian Vettel won de enerverende race op het circuit van Silverstone. Lewis Hamilton kwam knap terug naar de tweede plaats nadat hij in de eerste ronde achterstevoren werd getikt.

Verstappen leek lange tijd zijn vijfde podiumplaats van het seizoen te veroveren, maar door een spin in de slotfase viel hij terug naar de twaalfde plaats en moest hij niet veel later zelfs zijn auto aan de kant zetten vanwege een probleem met de remmen.

De Nederlander van Red Bull Racing behaalde vorige week in Oostenrijk nog op overtuigende wijze zijn eerste Grand Prix-zege van het seizoen en zijn vierde uit zijn loopbaan.

Achter Vettel van Ferrari en Hamilton van Mercedes completeerde Kimi Räikkönen van Ferrari (derde) het podium. Valtteri Bottas van Mercedes (vierde) en Daniel Ricciardo van Red Bull (vijfde) vielen daar net buiten.

Vettel verstevigde door zijn overwinning tevens zijn leidende positie in de WK-stand. De Duitser voert de ranglijst na 10 van de in totaal 21 races aan met 171 punten, gevolgd door Hamilton (163), Räikkönen (116), Ricciardo (106), Bottas (104) en Verstappen (93).

Spectaculair

De Grand Prix van Groot-Brittannië begon gelijk al spectaculair. De van poleposition vertrokken Hamilton werd bij de start gepasseerd door de veel alertere Vettel en Bottas. Hij werd vervolgens tot overmaat van ramp ook nog eens in bocht 3 aangetikt door Räikkönen.

De Brit viel daardoor tot teleurstelling van het thuispubliek terug naar de laatste plaats en klaagde over schade aan de achterkant van zijn auto, maar dat weerhield hem er niet van om binnen tien ronden op te rukken naar de zesde plaats en halverwege meerdere malen de snelste rondetijd neer te zetten.

Verstappen profiteerde optimaal van het incident tussen Hamilton en Räikkönen, die van de wedstrijdleiding een tiensecondenpenalty kreeg, en schoof op van de vijfde naar de derde plaats. Hij beschikte echter niet over de pace om een aanval te kunnen doen op Vettel of Bottas.

In de 32e ronde kreeg de race een heel nieuwe wending toen Marcus Ericsson in bocht 1 de controle over zijn stuur verloor en hard de bandenstapels invloog. Daardoor moest de safetycar op de baan komen en konden alle gaten weer door de coureurs worden gedicht.

Mercedes

Mercedes was in eerste instantie het meest gebaat bij de nieuwe situatie. Bottas nam de leiding over en Hamilton de derde plaats, omdat zowel Vettel als Verstappen en Räikkönen tijdens het zwaaien van de gele vlag naar binnen ging en Ricciardo dat vlak daarvoor al had gedaan.

In de ronden die nog resteerden, gebeurde er van alles. Vettel stelde alsnog de zege veilig door na diverse pogingen Bottas te passeren. Ook Hamilton en Räikkönen gingen de onfortuinlijke Fin nog voorbij.

Verstappen deed er nog alles aan om minimaal derde te worden, maar hij spinde in de 48e ronde, waardoor hij zelfs buiten de punten belandde en hij niet meer mee lijkt te gaan strijden om de wereldtitel.

De volgende Grand Prix staat over twee weken op het programma, als op het circuit van Hockenheim na een jaar afwezigheid de Grand Prix van Duitsland wordt verreden.