Max Verstappen heeft vrijdag de zesde tijd genoteerd tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Nederlandse coureur van Red Bull Racing moest aan het einde van de sessie zijn auto langs de kant van de baan zetten vanwege een probleem met de versnellingsbak.

Verstappen klokte een tijd van 1.28,325 en was daarmee liefst acht tienden van een seconde langzamer dan de snelste man in het veld, regerend wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes: 1.27,487.

Achter Hamilton completeerden Valtteri Bottas van Mercedes (1.27,854), Sebastian Vettel van Ferrari (1.27,998), Daniel Ricciardo van Red Bull (1.28,144) en Kimi Raikkonen van Ferrari (1.28,218) de top vijf.

Verstappen reed zijn snelste tijd echter wel op de mediumband, terwijl zowel Hamilton, Bottas, Vettel, Ricciardo als Raikkonen dat op de snellere softband deed.

De twintigjarige Limburger kreeg zo'n drie minuten voor het einde van de training van zijn engineer te horen dat hij zijn wagen moest stoppen, omdat de versnellingsbak haperde.

Verstappen hoeft echter niet te vrezen voor een gridstraf omdat volgens teambaas Christian Horner een hardwareprobleem de oorzaak is van het stilvallen van de RB14 en hij bovendien de vrijdagtrainingen rijdt met een zogenoemde 'vrijdag-versnellingsbak', waarmee hij niet zal racen.

Vooruitblik F1: Haakt Verstappen aan in titelstrijd?
293
Vooruitblik F1: Haakt Verstappen aan in titelstrijd?

Grosjean

Haas-rijder Romain Grosjean moest halverwege de training de strijd al staken. De Fransman verloor bij het ingaan van bocht 1 de controle over het stuur en vloog hard de bandenstapels in.

Het Grand Prix-weekend op Silverstone gaat vrijdag verder met de tweede vrije training (15.00 uur), waarna zaterdag de derde vrije training (12.00 uur) en de kwalificatie (15.00 uur) zijn en zondag de race (15.10 uur).

De Grand Prix van Groot-Brittannië werd vorig jaar gewonnen door Hamilton, die Bottas (tweede), Raikkonen (derde), Verstappen (vierde) en Ricciardo (vijfde) na een enerverende race achter zich wist te houden.

Met vijf zeges op Silverstone is Hamilton gedeeld recordhouder. Ook de Brit Jim Clark (in de jaren zestig) en de Fransman Alain Prost (in de jaren tachtig en negentig) hebben de Grand Prix van Groot-Brittannië vijf keer gewonnen.

Vettel voert na 9 van de 21 races de WK-stand aan met 146 punten, gevolgd door Hamilton (145 punten), Raikkonen (101 punten), Ricciardo (96 punten), Verstappen (93 punten) en Bottas (92 punten).

Verstappen is met vertrouwen naar Engeland afgereisd. Hij won vorige week in Oostenrijk op uiterst overtuigende wijze zijn eerste Grand Prix van het seizoen en zijn vierde uit zijn loopbaan.