Adviseur Helmut Marko van Red Bull Racing denkt dat Max Verstappen leider in de WK-stand had kunnen zijn, als de jonge coureur in het begin van het seizoen niet zoveel fouten had gemaakt. De Limburger boekte zondag in de Grand Prix van Oostenrijk zijn eerste zege in deze jaargang.

"Max kan het nooit kalm aan doen. Zijn snelheid is zo hoog dat hij zonder al zijn fouten bovenaan had kunnen staan in de WK-stand", zegt Marko tegen Bild.

"Hij weet dat hij zichzelf daarmee het meest pijn heeft gedaan. Maar het is makkelijker voor ons om hem stabieler te maken, het zou moeilijker zijn om een tragere coureur sneller te maken."

Verstappen kende een turbulente seizoensstart. Hij liep door incidenten in de eerste zes Grands Prix veel WK-punten mis, maar herstelde zich daarna ijzersterk. Hij haalde in de laatste drie races steeds het podium, wat volgens Marko aantoont dat hij heeft geleerd.

"De incidenten kwamen door zijn ongeduldigheid. Hij heeft moet leren om het soms iets rustiger aan te doen, en dat gaat nu erg goed. Hij hoeft niet keer op keer te laten zien dat hij met al zijn macht over water kan rijden. Dat heb ik hem ook verteld."

Zorgen

Red Bull was in de slotfase van de race nog bezorgd of Verstappen de eindstreep wel zou halen, zeker nadat teamgenoot Ricciardo achttien rondes voor het einde uitviel met een probleem aan zijn uitlaat.

"We maakten ons zorgen dat Max eenzelfde probleem zou kunnen krijgen. Daarom hebben we zijn motorvermogen teruggedraaid zodat de temperatuur zou dalen", aldus teambaas Christian Horner tegen Motorsport.

"In de laatste vijf rondes hebben we het weer omhooggeschroefd, zodat de Ferrari's niet binnen de DRS-zone zouden komen. Gelukkig bleef Max de situatie onder controle houden en won hij."

Verstappen is door zijn zege, de vierde Grand Prix-overwinning uit zijn loopbaan, opgeklommen naar de vijfde plaats in de WK-stand. Hij moet met 93 punten alleen Sebastian Vettel (146), Lewis Hamilton (145), Kimi Raikkonen (101) en Daniel Ricciardo (96) voor zich dulden.

Komend weekend krijgt Verstappen kans op nieuw succes. Op het circuit van Silverstone wordt zondag de Grand Prix van Groot-Brittannië verreden.