Sebastian Vettel heeft na de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk een gridstraf gekregen. Hij start daardoor zondag niet van de derde, maar vanaf de zesde plaats.

De Duitse coureur van Ferrari werd door de stewards bestraft, omdat hij tijdens de kwalificatie de Spanjaard Carlos Sainz hinderde. De straf is ook goed nieuws voor Max Verstappen, die daardoor niet vanaf de vijfde maar vierde plek start. Ook Kimi Raikkonen (van vier naar drie) en Romain Grosjean (van zes naar vijf) profiteren.

Volgens de officiële lezing reed Vettel na een snelle ronde te traag over de racelijn. Net op dat moment zette Sainz aan voor een vliegende ronde, maar die moest daardoor zijn poging om zijn tijd te verbeteren staken.

Vettel erkende direct na afloop al dat hij Sainz niet had gezien. Ook zijn team had hem niet op de hoogte gebracht van de aanstormende Renault-coureur.

Behalve een gridstraf krijgt Vettel ook een strafpunt. Dat is al zijn zesde binnen een jaar. Als een coureur twaalf strafpunten krijgt, kost hem dat een wedstrijd schorsing.

De Grand Prix van Oostenrijk begint zondag om 15.10 uur van start. Valtteri Bottas begint in zijn Mercedes van polepostion. Zijn teamgenoot Lewis Hamilton start vanaf de tweede plek.