Max Verstappen heeft zaterdag technische problemen gekend tijdens de derde en laatste vrije training in Oostenrijk. Sebastian Vettel zette in zijn Ferrari de snelste tijd neer op de Red Bull Ring.

Met nog een kleine tien minuten te gaan viel de Renault-motor van Verstappen plotseling uit. De twintigjarige Nederlander moest zijn Red Bull langs de baan parkeren en beëindigde zijn training.

Eerder was Verstappen al door de grindbak geschoten toen hij een bocht te hard aansneed. De Red Bull Racing-coureur kende zo geen ideale voorbereiding op de kwalificatie die zaterdag om 15.00 uur van start gaat. 

Verstappen kwam in de training niet verder dan veertien rondes. Vrijdag na de eerste twee trainingen zei de Limburger al dat het "niet geweldig ging" in Oostenrijk. De vloer onder zijn bolide was beschadigd en hij miste topsnelheid. Verstappen kan wel gewoon de kwalificatie rijden.

Red Bull heeft tijdens de kwalificatie voor het eerst de beschikking over de zogenoemde 'party mode', waarmee het vermogen van de motor tijdelijk kan worden opgeschroefd. Mercedes en Ferrari hebben deze modus al langere tijd en zijn daardoor meestal sneller in de kwalificatie dan Red Bull.

Vooruitblik F1: Verstappen moet knokken met Ferrari voor derde podium op rij
375
Vooruitblik F1: Verstappen moet knokken met Ferrari voor derde podium op rij

Vettel

Voordat Verstappen uitviel, noteerde hij met 1.04,791 nog wel de vijfde tijd, vlak voor teamgenoot Daniel Ricciardo. Vettel was ruim zeven tienden sneller (1.04,070).

De coureur van Ferrari bleef WK-leider Lewis Hamilton nipt voor. De Brit kwam tot 1.04,099. Valtteri Bottas, de tweede coureur van Mercedes, gaf een tiende toe op Vettel en Kimi Raikkonen noteerde de vierde tijd. Alle coureurs in de top zes reden hun snelste ronde op de ultrasoftbanden.

Kort nadat Verstappen uitviel, moest ook Charles Leclerc zijn Sauber met een technisch probleem aan de kant zetten. De Monegask, die in verband wordt gebracht met een overstap naar Ferrari, zette eerder nog wel de tiende tijd op zijn naam.

De Grand Prix van Oostenrijk begint zondag om 15.10 uur.