​Max Verstappen heeft zaterdag de vierde tijd genoteerd in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De 20-jarige Nederlander snelde na een chaotische slotfase in zijn laatste ronde naar 1.43,519.

Sebastian Vettel was met 1.43,091 goed voor de snelste tijd. Daarmee bleef de Duitser van Ferrari zijn rivaal Lewis Hamilton van Mercedes (1.43,452) en zijn Finse teamgenoot Kimi Raikkonen (1.43,493) voor.

Verstappen kwam in zijn laatste van zeventien pogingen tot zijn snelste tijd. Zijn teamgenoot bij Red Bull Racing, Daniel Ricciardo, kon daar in evenzoveel ronden bij lange na niet aan tippen. De Australiër kwam niet verder dan de twaalfde tijd: 1.44,861.

Valtteri Bottas completeerde de top vijf met 1.43,569. De Fin veroorzaakte ook nog een van de vele gele vlaggen, maar kon zijn Mercedes bij die situatie ternauwernood behoeden voor een touché met een muur. Zijn voorsprong op de nummer zes, Sergio Perez van Force India, bedroeg bijna vier tienden van een seconde.

De laatste training werd in de slotminuten nog even stilgelegd. Met nog acht minuten te gaan parkeerde Sergey Sirotkin zijn Williams tegen de muur. Daarmee leek de Rus een vroegtijdig einde aan de sessie te maken, maar de coureurs mochten nog drie minuten het asfalt op.

Optimistisch

De eerste twee vrije trainingen van vrijdag stemden Verstappen vrijdag al optimistisch. Nadat hij in de eerste sessie al vroeg in de muur belandde en zijn weg niet kon vervolgen, was hij later op de dag goed voor de derde tijd (1.42,911).

Na een teleurstellende start van het Formule 1-seizoen hoopt de Limburger zich daarvoor te revancheren in de hoofdstad van Azerbeidzjan. "Dit circuit draait om vertrouwen. Daar kun je hier veel tijd mee winnen en ik voel me goed hier", zei hij op zijn eigen site.

Zaterdag om 15.00 uur probeert Verstappen in de kwalificatie een zo goed mogelijke startpositie te bemachtigen voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, die zondag om 14.10 uur begint.