Ferrari heeft ontdekt dat een elektronische fout afgelopen zondag leidde tot de mislukte pitstop van coureur Kimi Raikkonen in de Grote Prijs van Bahrein.

Raikkonen kreeg bij zijn bandenwissel ten onrechte groen licht om weg te rijden, waardoor hij bij vertrek over het been van monteur Francesco Cigarini reed. Die liep daardoor een dubbele beenbreuk op.

"Het elektronische systeem heeft niet goed gefunctioneerd en gaf per abuis het groene licht. Een sensor werkte niet'', zei Ferrari-teambaas Mauricio Arrivabene vrijdag in Shanghai, waar zondag de Grand Prix van China wordt gehouden.

De Italiaanse renstal heeft alle procedures opnieuw doorlopen. "Dit mag natuurlijk niet nog eens gebeuren, want de veiligheid van onze mensen staat bovenaan.''

Ferrari kreeg een boete van 50.000 euro voor de mislukte pitstop. Voor de internationale autosportfederatie FIA was het incident aanleiding een onderzoek in te stellen naar de elektrische wielpistolen, die de monteurs gebruiken bij het wisselen van de banden. Bij het Formule 1-team Haas was het in de Grote Prijs van Australië ook al misgegaan.

Chirurg

De ongelukkige Cigarini onderging eerder deze week een succesvolle operatie. Hij is inmiddels weer thuis in Italië, waar hij verder werkt aan zijn herstel.

"Ik wil de autoriteiten in Bahrein bedanken dat we direct de beste chirurg van het land tot onze beschikking kregen om de operatie te doen", aldus Arrivabene vrijdag.