Liberty Media, de eigenaar van de Formule 1, heeft vrijdag zijn toekomstplannen voor de sport ontvouwd. Het Amerikaanse bedrijf wil de sport vanaf 2021 vooral eerlijker maken door nieuwe financiële regels.

Een van de belangrijkste plannen van de Formule 1 is om een gelimiteerd budget in te voeren voor alle teams. Volgens de geruchten gaat het daarbij om een begroting van maximaal 150 miljoen euro.

Dat zou vooral tegen het zere been van Mercedes en Ferrari zijn, die nu nog met budgetten van ruim 300 miljoen euro werken. Ook wil Liberty Media een iets gelijkere verdeling van het prijzengeld.

Verder wordt in de verklaring benadrukt dat de motoren goedkoper, luidruchtiger en krachtiger moeten worden, al ontbreken details over de totstandkoming daarvan. Er wordt verder gepleit voor minder gridstraffen en meer inhaalacties.

Voorstellen Liberty Media

  • Motor moet goedkoper, simpeler en luider
  • Aantrekkelijke motorregels voor nieuwe partijen
  • Een budgetlimiet voor de teams
  • Meer mogelijkheden voor inhalen
  • Standaardisering van de auto's op sommige gebieden

Herhaling

De speerpunten van Liberty Media, die nog vrij oppervlakkig zijn, betekenen grotendeels een herhaling van de wijzigingen die autosportfederatie FIA eerder al aankondigde.

De bond meldde bijvoorbeeld in oktober vorig jaar - in samenspraak met Liberty Media en de motorenfabrikanten - dat de motoren vanaf 2021 luidruchtiger en goedkoper worden. Destijds werd gemeld dat de motoren 3000 toeren per minuut meer moeten gaan maken dan nu het geval is.

Net als nu blijven de fabrikanten 1,6-liter V6 turbomotoren maken, met een hybride systeem. In tegenstelling tot de huidige configuratie wil men in 2021 nog maar één elektrische hulpmotor, de zogenaamde MGU-K.

Wellicht wordt inhalen bevorderd door een zogeheten 'inhaalknop', waarbij coureurs meer invloed krijgen op de vrijgave van de opgeslagen energie, maar dat wordt dus niet helemaal duidelijk uit de vrijdag gepresenteerde plannen. Het is niet ondenkbaar dat het DRS-systeem, waarvan nu nog gebruik wordt gemaakt, verdwijnt.

Bahrein

Zondag wordt in Bahrein de tweede Grand Prix van het seizoen verreden. Sebastian Vettel van Ferrari won twee weken geleden in Australië de openingsrace. Vrijdag staat om 13.00 uur Nederlandse tijd de eerste vrije training op het programma, waarna om 17.00 uur de tweede oefensessie volgt.

Zaterdag staan de derde vrije training (14.00 uur) en de kwalificatie (17.00 uur) op het programma. De race begint zondag om 17.10 uur Nederlandse tijd.