De Formule 1-coureurs kunnen eind mei bij de Grand Prix van Monaco voor het eerst gebruikmaken van de hypersofts, één van de twee bandensoorten die leverancier Pirelli dit jaar in de sport introduceert.

Eerder deze maand werd al bekend dat de zachtste compound, die roze accenten heeft en te boek staat als snelle band, in juni bij de GP van Canada te gebruiken zijn.

Volgens racemanager Mario Isola van Pirelli leveren de hypersofts op het stratencircuit van Monaco flink wat tijdwinst op in vergelijking met de ultrasofts, de op één na zachtste band. "Wel 0,7 tot 0,8 seconde per ronde. Ik verwacht zeker dat het circuitrecord eraan gaat", zegt hij.

Op de hypersofts werden eind vorige maand en begin deze maand snelle tijden neergezet bij de testdagen op Circuit de Catalunya. Zo verbeterde Ferrari-rijder Sebastian Vettel op de hypersofts het officieuze ronderecord.

Veel prominenten in de Formule 1 zijn te spreken over de nieuwe compound. Wereldkampioen Lewis Hamilton bestempelde de band in november al als "de beste band die Pirelli heeft geproduceerd sinds ze terug zijn in de Formule 1".

Verplicht

Het Italiaanse Pirelli keerde begin 2011 terug als bandenleverancier in de Formule 1. Naast de hypersofts kunnen de coureurs dit jaar ook kiezen voor een superharde band, die de kleur oranje heeft.

Van de drie door Pirelli geselecteerde compounds bij iedere Grand Prix moeten coureurs die de laatste sessie van de kwalificatie halen de zachtste soort verplicht gebruiken.

Bovendien moet in die kwalificatie een set van de ultra- en supersofts voor de race bewaard worden. Ieder team heeft in totaal dertien sets tot zijn beschikking en mag bij de overige tien sets zelf de samenstelling kiezen.

Afgelopen zondag werd in Australië - waar de hypersofts dus nog niet beschikbaar waren - de eerste Grand Prix van het seizoen verreden. De winst ging naar Sebastian Vettel, voor Hamilton (tweede) en Kimi Raikkonen (derde). Max Verstappen werd zesde. Volgende week zondag staat de GP van Bahrein op het programma.