Haas F1 Team kan nog altijd nauwelijks geloven dat zondag tijdens de Grand Prix van Australië zowel Kevin Magnussen als Romain Grosjean uitviel door een dramatische pitstop.

"Het is bizar. Het was een heel intens weekend voor ons met enkele problemen tijdens de vrijdagtrainingen", begint teambaas Günther Steiner maandag zijn verhaal tegenover Motorsport.com.

"We hadden niet veel reserveonderdelen mee. We hebben daardoor weinig op pitstops geoefend en dat zou een van de redenen kunnen zijn dat het is misgegaan. Maar goed, het waren ook gewoon slechte pitstops. Dat is duidelijk."

Magnussen was in de 23e ronde als eerste de pineut. Bij de auto van de Deen werd één van zijn wielen niet goed vastgemaakt, waardoor hij de strijd vrijwel gelijk moest staken.

Tot overmaat van ramp voor Haas gebeurde twee ronden later bij de wagen van Grosjean precies hetzelfde, wat betekende dat ook de Fransman zijn weg niet kon vervolgen.

2,5 seconden

Steiner voelt desondanks niet de behoefte om zijn monteurs publiekelijk af te vallen en neemt ze dan ook in bescherming.

"Ze hadden maar 2,5 seconden om de bandenwissel uit te voeren en hadden pech. Het waren dezelfde jongens die vorig jaar nooit een fout hebben gemaakt. Dat het bij beide coureurs gebeurde, een keer een voorwiel en dan een achterwiel, dat kan niemand verklaren."

Magnussen en Grosjean kenden op de pitstops en de vrijdagtrainingen na een uitstekend weekend. Ze kwalificeerden zich als respectievelijk vijfde en zesde voor de race en daarin haalde Magnussen bij de start zelfs Max Verstappen in.

Het uitvallen van Magnussen en Grosjean kostte Haas niet alleen de nodige punten, maar ook een geldboete van 10.000 dollar, omgerekend iets meer dan 8.000 euro, omdat volgens de wedstrijdleiding de veiligheid in het geding was.

Ferrari-rijder Sebastian Vettel won uiteindelijk de traditionele openingsrace van het seizoen in Melbourne, voor regerend wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes en teamgenoot Kimi Raikkonen.