Formule 1-team Mercedes denkt dat een fout in de eigen software er zondag voor zorgde dat Lewis Hamilton de zege in de Grand Prix van Australië aan Sebastian Vettel moest laten.

Wereldkampioen Hamilton reed vanaf pole position het eerste deel van de race onbedreigd vooraan, maar de Brit ging na negentien ronden als eerste de pits in en daar profiteerde Vettel optimaal van.

De Duitser pakte de leiding en dankzij een virtual safety car gedurende zijn eigen pitstop bleef hij ook bij zijn terugkeer op de baan voor Hamilton, die niet meer op volle snelheid lag.

"We dachten op basis van onze software dat we een marge van drie seconden hadden, maar dat was dus niet het geval. We gaan nu onderzoeken hoe dit kon gebeuren", aldus Mercedes-teambaas Toto Wolff tegenover Sky Sports. "Als we inderdaad een een softwareprobleem hebben, moeten we dat oplossen."

Berekening

Wolff denkt dat een gedeelte van het probleem kwam doordat het systeem het gat tussen de coureurs tijdens de spannende race niet goed berekende.

"We hebben nog niet eerder een dergelijke situatie gehad met een virtual safety car, waarschijnlijk ging het daardoor mis."

"Als het systeem ons groen licht gaf was het tot nu toe altijd genoeg. Dit keer keken we naar de televisie en zagen we dat Vettel ook na zijn pitstop voor Hamilton bleef", zei de teambaas.

Hamilton

Hamilton zei na afloop van de race blij te zijn met het tempo van zijn auto. "Ik ben blij met onze prestaties. Ferrari deed het helaas beter vandaag", aldus de Brit.

De viervoudig wereldkampioen zei vlak na de race nog niet te begrijpen hoe het kwam dat hij als tweede eindigde achter Vettel. "Ik heb denk ik alles gedaan wat ik moest doen. Ik reed over het rechte stuk en toen kwam de Ferrari opeens naar buiten. Dat was ongelofelijk. Ik heb alles gedaan om er nog langs te komen en had daarmee alles weg kunnen gooien."

Hamilton benadrukte net als Red Bull-coureur Max Verstappen dat inhalen op het circuit in Melbourne erg lastig is. "Dit is het moeilijkste circuit om in te halen. Vettel had ook nog eens versere banden. Elke keer als ik dichterbij kwam, kreeg ik problemen. Bovendien was de temperatuur in de motor te hoog en we mogen er maar drie gebruiken. Dus toen ben ik iets teruggezakt. Er zijn nog meer kansen dit jaar."