Chase Carey kan zich prima vinden in de beslissing van de mondiale autosportfederatie FIA om afscheid te nemen van de gridgirls. Volgens de grote baas van de Formule 1 is de sport nog net zo glamoureus met zogenoemde gridkids bij de Grands Prix.

"We kunnen voor net zoveel show en uiterlijk vertoon zorgen zonder dat we daarbij mensen voor het hoofd stoten", legt Carey, die met Liberty Media de commerciële rechten van de Formule 1 bezit, uit aan het Russische persbureau TASS.

De FIA besloot eind vorige maand om de gridgirls in de ban te doen. Volgens de organisator paste de traditie met schaars geklede vrouwen niet meer bij het imago van de sport en zou het haaks staan op de hedendaagse normen en waarden.

"Er waren personen die het niet meer gepast vonden, maar aan de andere kant waren er ook mensen die er nog wel van konden genieten", aldus Carey. "Wij waren van mening dat de sport net zo glamoureus kan zijn zonder aanstootgevende zaken, of dingen waar mensen zich aan storen."

Vrouwonvriendelijk

Lang niet iedereen kon zich daarin vinden. Zo had Careys voorganger Bernie Ecclestone geen goed woord over voor het "preutse" besluit van de Formule 1. "De coureurs én de fans vonden het leuk, niemand maalde erom."

Niki Lauda, de prominente adviseur van Mercedes, vond het zelfs een "vrouwonvriendelijke" beslissing. "Ze doen hier de Formule 1 én de vrouwen geen plezier mee. Dat is een ontoelaatbare vergissing", aldus de oud-wereldkampioen uit Oostenrijk.

In plaats van gridgirls mogen met ingang van het nieuwe seizoen kinderen de show rond de races verzorgen. De FIA hoopt op die manier een jongere doelgroep aan te spreken.

De lichten voor het nieuwe Formule 1-seizoen gaan 25 maart op groen in Melbourne, waar de Grand Prix van Australië verreden wordt op het circuit van Albert Park.